Schoolstraat

Schoolstraat Uithuizen. Begint bij Noorderstraat, Borgstraat en Kaakstraat, eindigt bij Startstraat en Geraldadrift...

Nummers 1-102. Tweerichtingsverkeer. Openbare lagere school (afgebroken).

Westerlingen willen wel eens snedig opmerken dat de wereld hier met krantenpapier is dichtgeplakt. Dat is een misvatting. Het is geen krantenpapier, maar het zijn planken.

Nummer 17 was ooit een aantrekkelijk herenhuis, maar is dichtgetimmerd en schudt overal de verf van zich af.

Buurman 15 is voor de helft dichtgetimmerd, de brievenbus is kapot en op de deur hangt een briefje: Bel defect. . .

De belendende garage, waarboven 'Garage Nanninga' staat geschreven, is dichtgetimmerd.

Buurman 13 is dichtgetimmerd.

Buurman 11 solliciteert openlijk naar dichttimmering. Voor de ramen staan verbleekte reclameborden: 'Pinnokkio met Hetty Blok, Coen Flink en Pieter Lutz', 'Elke dag Davitamon 10 net als Ot en Sien'.

Nummer 64, een groot pand, is dichtgetimmerd en zelfs die betimmering is al door het vocht aangetast. Uit de dakkapel groeit een boompje!

Ochtend in de Schoolstraat van Uithuizen. Lang en tamelijk smal, met smalle parkeerhavens, een Chinees-Indisch restaurant (Peking op nummer 1), halverwege een koren- en pelmolen uit 1866, (Jonge Jan, 'verboden te parkeren en keren'), een witte Mennonietenkerk uit 1868, een rood bestelwagentje van Streekpost 't Hoge Land en twee kapsalons: 't Kniphoes op nummer 31 en Laura op nummer 40, waar in de vitrine nog strandspullen liggen.

Bij nummer 46 staart het borstbeeld van een besnorde man uit het raam. Op de grond ligt een keyboard.

De Overdekte Markt op nummer 12 is er nog eentje van het bijna uitgestorven ouderwetse soort: van weckflessen tot plamuurmessen, van ansichtkaarten tot broodtrommels, van beeldjes tot pannen.

Minimuis heet op nummer 6 de kindermodezaak en La Canada op nummer 14 de snackbar en ijssalon.

Iedere dinsdag- en woensdagavond is er Callanetics en Low-Impact Aerobics 'in deze gymmzaal', waar een kast hangt met bekertjes en lintjes van de Sportspelweek Uithuizen en het Kon. Ned. Chr. Gymnastiekverbondjubileum 1980. Schilders nemen het buitenwerk onder handen.

Nummer 5 staat te koop. De nummers 7 en 9 zijn blijkbaar verdrongen door een parkeerterrein.

'We've got the power', weet Garage Toyota te melden, die drieduizend gulden voordeel geeft op de nieuwe Corolla. Occasions staan schouder aan schouder naast het pompstation.

Nummer 42 waarschuwt voor een loslopende Schnauzer, nummer 15 waarschuwt voor zichzelf: 'Pas op voor de eigenaar, vergeet de hond maar, hier waak ik.' Te zien is een hand met een revolver.

Over het koperen nummerbordje van nummer 52 rijdt een wielrenner. (Het zal wel geen toeval zijn, die fietsenzaak op nummer 54, die ook design verlichting verkoopt 'voor de halve prijs'.) In de voordeur van nummer 86 vaart een stoomboot, glas-in-lood.

Nummer 71 verkoopt sierfruit in alle maten. Wie voor minimaal tien gulden koopt, krijgt een grote kalebas gratis (normaal vier gulden).

Op de stoep voor nummer 33 (schilders- en afwerkingsbedrijf, met een lego-achtig torentje) ligt een stapeltje pruiken en watten! Van Laura? Of van 't Kniphoes?

Wanneer bij de oprit van de Jonge Jan de blauwe molenwimpel hangt, zijn bezoekers welkom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.