Schoolstraat

Schoolstraat Diemen. Begint bij Oranjelaan, eindigt bij Hartveldseweg. Nummers 1-61...

De bliksem maakt venijnige krassen in de inktzwarte lucht. Van links en rechts rolt de donder aan terwijl ondergekoelde regen op de trottoirtegels tikt.

Al bij de eerste hoek die ik omsla, klapt de wind mijn paraplu binnenstebuiten.

Waar de nummers 2, 4 en 6 behoren te staan, ligt een drassig stuk grond, een stuk niemandsland dat de gereformeerde Bethlehemkerk op nummer 8 min of meer verbindt met de r.k. kerk De Diem aan de Hartveldseweg. 'Komt allen tot mij', noodt het Christusbeeld voor De Diem. Bij de buren, een houten viswinkel, is het beduidend drukker, ook al hangt er niet zo'n uitnodiging.

Café Mell (tevens petit-restaurant mét biljart) op de hoek met de Hartveldseweg neemt geen enkel risico: 'Verboden toegang', 'Uitrit vrijlaten dag en nacht', 'Wegsleepregeling', 'Dit pand is beveiligd met een electronische alarminstallatie'. Allemaal te lezen op een groene schutting.

In de voortuin van nummer 57 - die uit grindtegels bestaat - ligt een rood zandschepje.

Middag in de Schoolstraat van Diemen. Een straat met rijtjeshuizen, naar ruwe schatting uit de jaren vijftig, met erkerhuizen die plezierig-ouderwets aandoen, en met appartementen van tweehoog. Water markeert begin en einde van de straat. Aan het begin een stadsvijver die gelijk oploopt met de Oranjelaan. Aan het einde de Weespertrekvaart, al in 1893 door fotograaf Jacob Olie vastgelegd.

'Pas op, loslopende kater' waarschuwt nummer 23a, die met poezen bezaaide glasgordijnen voor de ramen heeft hangen. De buren van nummer 21a hebben een voorkeur voor houten speelgoedbeestjes, die de vensterbank bevolken.

Het huis ligt niet aan de Schoolstraat, de garage wel - ter hoogte van nummer 56. De bezitter moet een groot stripliefhebber zijn: op de witgeschilderde garagedeur is Lucky Luke afgebeeld, in gezelschap van de viervoeters Jolly Jumper en Rataplan. Om de hoek gluren de broers Joe, William, Jack en Averell Dalton. De straat fleurt behoorlijk op van deze levensgrote cartoon.

Regen en wind hebben aan de emaillen nummerbordjes van 36 tot en met 56 geknaagd. Tussen 14 en 34 staat bij het merendeel van de huizen het nummer op een schildje boven de deur. Nu eens rode cijfers op een witte ondergrond, dan weer witte cijfers op een zwarte ondergrond. Nummer 20 heeft het schildje naast de deur gehangen. Nummer 24 heeft zijn nummer op de deur geschilderd.

De oneven nummering stopt bij 61, bij een gebouw waarvan de ramen dankzij matglas geblindeerd zijn. Het staat haaks op basisschool De Octopus dus zou er best een gymzaal in schuil kunnen gaan. Bij afwezigheid van de beheerder mag de gemeente worden gebeld. Over de blinde zijmuur passeert in mozaïek een vlucht vogels.

Naast de voordeur van nummer 51 staat een lachende tuinkabouter. Bij nummer 38 hangt aan de gevel een rek met een grote schelp en wat potjes hei.

Na het Wilhelminaplantsoen, een doorgaande weg die de Schoolstraat in tweeën hakt, verdwaalt de straat in nieuwbouw, gemeente-aanplant, gazons en een speeltuin. Zijstraten heten hier Oranjeplantsoen en Van Markenplantsoen, maar er is meer dood hout (voor pergola's en schuurtjes) dan levend hout te bespeuren.

Parkeerhavens, die zijn er in overvloed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden