Schoolstraat

Schoolstraat Beuningen. Begint bij Van Heemstraweg, eindigt bij Julianaplein. Nummers 1-31. Deels éénrichtingsverkeer. Prot. Chr. Basisschool De Regenboog...

Het is niet alleen te horen, maar ook te ruiken dat iemand achter de hazelaarhaag van nummer 11 gras aan het maaien is. Het monotone geronk van de machine, de frisse geur van vers gemaaid gras.

Er zijn er meer die deze dag hebben uitgekozen om letterlijk van zich te doen horen. Uit nummer 23 klinken klop- en boorgeluiden want Vastgoedaannemer Giesbers werkt aan de 'uitbreiding winkel' van Schlecker, die op zijn beurt via raambiljetten verkoopsters en noodhulpen zoekt. Het trottoir ligt open; een grondwerker trekt aan kabels.

De wervende teksten op de zijgevel van De Vries Interieurs (hoofdingang om de hoek, in de Klaproosstraat) hebben wat weg van een experimenteel gedicht:

Uw huis, dat bent uzelf,

het weerspiegelt uw persoonlijke smaak.

Samen met u creëren wij een leef-

en woonruimte waarin u zich thuis voelt.

Loop eens binnen

om u te laten inspireren.

Of maak een afspraak met onze adviseurs

om aan de hand van uw bouwtekening

een interieurplan te maken.

Middag in de Schoolstraat van Beuningen. Al bij het binnenrijden van de Gelderse plaats word ik op het bestaan van deze straat gewezen via reclameborden van Easy Fill Exploitatie en Sales, pompstation op nummer 15a, dat 20 procent korting op zijn brandstoffen biedt.

De borden leiden me vanzelf de Schoolstraat in, naar Easy Fill en naar Easy Shop die bloemen verkoopt en ijs van Nestlé.

Nummer 29 staat te huur. Junior- en babykapper HOP is vertrokken uit de nog vrij nieuwe winkel.

Nummer 13 is te koop, een groot, wit huis met blauwe kozijnen en met een nostalgische handpomp aan de zijmuur. In de voortuin staat een ijzeren tafeltje waarin onder het blad vrouwenkopjes (Griekse godinnen?) zijn verwerkt.

De straat eindigt bij een nieuw winkelcentrum, op het Julianaplein, en begint bij een oud winkelcentrumpje dat zonder twijfel te lijden heeft van de zuigende kracht van die moderne concurrenten. Het is een vierkant pleintje met parkeerplaatsen en wat bomen en met een rijtje buurtwinkels, die vroeger vermoedelijk gevuld waren met slager, bakker, groenteboer en kapper, en nu met de Fietswereld Van Hameren (nummer 1), Videotheken Hollywood (nummer 3), Hairstylist Ton de Vos (nummer 5a), Pizza- en keukenservice l'Angelo (nummer 5b) en Joepiedoe baby- en kindermode (nummer 5c).

Joepiedoe geeft 30 procent korting, Videotheken Hollywood maakt reclame voor The Cell met Jennifer Lopez en Vince Vaughn.

Aan de overkant zitten drie leden van de gemeentelijke plantsoendienst in een schaftkeet te lunchen. Die keet staat geparkeerd langs een minstens honderd meter lange en op de meeste plekken ondoordringbare begroeiing waarachter heel af en toe schoolramen zijn te onderscheiden. Achter het struikgewas gaat ook een groot stuk braakliggend terrein schuil met aan het eind een kapel? een kerk? annex woonhuis.

Bij nader inzien is het een gerestaureerde kerk aan het Kerkplein, die volgens een opschrift boven de deur in 1821 is gebouwd 'uit liefde giften der Nederlandsche Protestanten'.

Het dorpshuis op nummer 6 heet De Lèghe Polder. Honden zijn er niet welkom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden