Schoolstraat

De Nederlandse middenstand heeft het rijmen nog altijd niet verleerd: 'Hier rolt het brood niet van de band, wij maken het met hart en hand.' De bedenker is Frans Knaapen, op nummer 3b, die er prijs op stelt dat binnen niet gerookt wordt, net als zijn buurman op nummer 3a,...

Frans van Schoonderwalt

Bakker Knaapen is, zo te zien, een inventief man. Niet omdat hij in zijn etalage een picknickmand en een stel versleten wandelschoenen heeft gezet. Nee, omdat hij aan zijn bovengevel zes doorzichtige bakken heeft gehangen waarin hij de grondbestanddelen van zijn vak tentoonstelt: rogge, haver, gierst, rijst, boekweit en tarwe.

Het heeft net geregend. Desondanks staat iemand te hooien waar de straat wordt opgenomen in glooiend land met een verre horizon.

Aan alle lantaarnpalen hangen potten met bloeiende petunia's. Paars heeft als kleur de voorkeur.

Middag in de Schoolstraat van St Geertruid. 'Goededag saam', zegt de conservator-op-jaren van Limburg in miniatuur. 'Bent u al toe aan een 65-pluskaartje?' Hij beantwoordt zelf meteen de vraag met een tweede vraag: 'Nog niet hé?'

Limburg in miniatuur woont samen met de VVV op de nummers 5 en 7, in het voormalige Groene Kruisgebouw dat in 1989 op het laatste nippertje aan de slopersbal ontsnapte. De derde inwonende – of liever: áánwonende – is De Knipperij, een kapsalon die voor ¿47,30 'topchic' verft.

Voor de deur staat een touringcar uit Jubbega. Het feestgedruis binnen doet een polonaise vermoeden. Maar er is niemand te bekennen. Waar ik wel in terechtkom, is een vloedgolf van regionale muziek die het museum van kelder tot zolder overspoelt.

Het levenswerk van Treebekenaar Jo Nelis is hier te aanschouwen. Samengesteld uit hout, leem en stro, opgebouwd met veel liefde en nog veel meer geduld. Tegen de tachtig kopieën van gebouwen bieden de haastige reiziger binnen het uur een gedegen staalkaart van Limburg.

Hel kasteel van Eijsden staat er, de Lutherse kerk van Vaals, het Genhoes van Valkenburg, vakwerkhuizen uit Epen en Mheer, het gemeentehuis van Brunssum, café Vluggen uit Elkenrade, de Brand's Brouwerij uit Wijlre, het stadgen van Born. Plus de schutterij HH Marcellinus en Petrus uit Oud-Geleen en die van de Koninklijke St. Hubertus uit Nattenhoven. Plus een miniatuurkermis waar de draaimolen nog een dubbeltje kost net als de zweefmolen.

In de kelder ruikt het naar brak water. Daar liggen ertsen en mineralen, fossielen en vuurstenen uitgestald. Grotendeels verzameld door pastoor Slegers uit Ittervoort.

Buiten staat nog steeds de bus uit Jubbega. Zeker op bezoek in café Trefpunt op nummer 11!

Oos Heukske heet de peuterspeelzaal op nummer 26 waar Jantje Lahaije op 8 december 1963 namens de kleuters van St Geertruid een steen (de eerste?) metselde. Bij de ingang hangt een beer aan een touw.

De straat telt veel keurige huizen: voortuintje, oprit, garage, bloempot voor het raam. Op nummer 25 wonen Tum en Edith. Bij nummer 31 hangen boven de voordeur een grote en kleine roze duif. De buren, op nummer 33, hebben twee witte duiven, van gelijke grootte.

Nummer 1 is de uitdeelpost van apotheek Theuns. Op de stoep staat een kaart van 'Knooppunt 72 Zuid-Limburg, fietsroutenetwerk'.

De uitbreiding die St Geertruid op nummer 15 mag verwelkomen, heet Fabienne. Dus hangt de vlag uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden