Schoolstraat

Schoolstraat Heeze. Begint bij Kapelstraat en Jan Deckersstraat, eindigt bij Emmerikstraat. Nummers 1-96. Eenrichtingsverkeer. Basisschool Dirk Hezius en LO School (nu accountantskantoor)....

In z'n eentje speelt een jongetje Star Wars. Hij heeft een buitenaards en buitenproportioneel schiettuig in zijn handen, maar schiet een tuin in wanneer hij mij - van die andere planeet - ziet aankomen.

Het gemeentehuis wordt stadskantoor. Zo maakt ieder op zijn eigen manier een sprongetje in de toekomst. Vanwege de renovatie zijn helmen verplicht. 'Tijdelijk gesloten' meldt een bordje ietwat overbodig.

Dé specialist in hobbyvoeders, Peter Beelen, is te vinden op nummer 60 in een verbouwde boerderij. Met een hoofse buiging neemt een gefiguurzaagde Gelaarsde Kat in de etalage zijn pluimhoed af. Herdermixpupje Lenny uit Spanje zoekt via een raamadvertentie een lief baasje. 'Ik vind alles wat leeft leuk en ik ben al bijna zindelijk.'

Bij nummer 43 staat zomaar onbeheerd een zeepkistkarretje.

Middag in de Schoolstraat van Heeze. De Parel van Brabant is vandaag wat dof. Dat heeft met het weer te maken. Het is grauw en somber. Terecht doen de twee tortelduifjes op het dak van nummer 5 er het zwijgen toe. Die op het nummerbordje zijn eveneens stil; die zijn van steen.

De straat maakt bochten naar links en naar rechts, kruist de spoorlijn Eindhoven-Weert (v.v.) en duldt vooral kastanje- en lindebomen en wilde rozen op zijn trottoir. Zijn naam dankt hij aan de lagere school op nummer 2, waar sinds een jaar of twee accountant Dankers zetelt. LO School staat er nog in witte letters boven de ingang. Burgemeester W.A.J. Michels legde op 19 augustus 1927 de eerste steen, exact drie jaar en drie maanden nadat Wilhelmina van Velthoven op nummer 5 de eerste steen legde.

Met kranten en een poster van de 43ste Brabantse Dag (thema: Karels Kroon) heeft nummer 37 de ramen dichtgeplakt. Nummer 35 verschuilt zich achter twee naald- en twee loofbomen. Uit solidariteit loopt tussen twee beukenhagen het asfaltpad naast nummer 35 dood.

Het is zo'n straat die lang heeft getwijfeld of hij dorp zou blijven dan wel een beetje stad zou worden. De nummers 48 en 50, schuin op de rooilijn gebouwd en met boven alleen een dakraampje, horen met hun drie groene schuurdeuren onmiskenbaar bij vroeger. Maar waar moet ik de gigantische huif, kleurend van licht- naar donkerblauw, achter nummer 50 plaatsen?

En wat te denken van een slak als voetveeg (naast de voordeur van nummer 80)?

Of van een bel met daarop een varken (bij nummer 68)?

Een Madonna met Kind, ingemetseld naast de deur van nummer 64, kijk, dan weet een mens waar hij aan toe is. Of een tuin vol vetplanten zoals die van nummer 33. Of desnoods een zinken bassin met waterlelies zoals op nummer 33a.

Maar een toiletdeur, inclusief slot, die zomaar aan de stoeprand ligt, half op het trottoir, half in een achtertuin, daar sta je toch even verbaasd bij te kijken.

Nog meer in het oog springt het dak van basisschool Dirk Hezius, op nummer 1. Of liever: de kleur van het dak. Dat is van een vrolijkmakend rood, het rood van in de zon gestoofde tomaten, van een zonsondergang boven een winterse Noordzee. Huisboktor en houtwormkever huisden hier nog niet zo lang geleden en hielden er zodanig huis dat naar het schijnt 182 duizend gulden nodig was om de school van een nieuwe overkapping te voorzien. Het geld is zo te zien wel besteed.

Nummer 74 is beneden leeg en verlaten, maar te koop staat nummer 82.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden