Schoolstraat

Schoolstraat Nijkerkerveen. Begint bij Van Dijkhuizenstraat, Van Noortstraat en Nieuwe Kerkstraat, eindigt bij Damweg. Nummers 1-151. Tweerichtingsverkeer. Protestantse lagere school (afgebroken)....

Tweehonderd meter. Een bocht. Vijfhonderd meter. Twee bochten vlak na elkaar. Negenhonderd meter. De straat krijgt er maar niet genoeg van. Anderhalve kilometer. Weer een bocht. Twee kilometer. Nu pas komt het einde in zicht.

Dit moet de langste van Nederland zijn.

En dan reken ik niet eens al die vertakkingen mee, al die zand- en asfaltpaden die links en rechts kaarsrecht het land intrekken naar een groepje boerderijen of een gehuchtje en die allemaal dezelfde straatnaam dragen.

Opgeteld is hier misschien wel sprake van een kilometer of zes.

Troefmarkt Aviko op nummer 75, met in de aanbieding aardappelschijfjes en toiletpapier (12 rollen voor fl 5,79), kijkt met het linker raam uit op containers vol schroot en met het rechter op een zojuist voltooid landhuis.

Op nummer 12 loopt de kerk van het Apostolisch Genootschap leeg. Donkere pakken en dito mantelpakjes zijn in de meerderheid.

Ochtend in de Schoolstraat van Nijkerkerveen. Bij raadsbesluit van 24 april 1925 kreeg deze straat de naam Schoolstraat. Genoemd naar de lagere school op de kop waar nu Nieuwe Kerkstraat, Van Noortstraat en Van Dijkhuizenstraat elkaar op een kruispunt met de Schoolstraat treffen. De school, ondergebracht in het vergaderlokaal Eben Haëzer, is niet meer. Het lokaal ook niet.

In allerlei bochten wringt de straat zich langs weilanden en verstrooid liggende woonhuizen, langs de manege Ruitersport van Kraay en het transportbedrijf Internationaal van Kommer, langs de stal van Teus van den Brink en de garage van Car. En ook langs de fietsen- en motorzaak op nummer 30 van Deroe (volgens het uithangbord) of Deroue (volgens het bord op de grond).

Nummer 51 noemt zich Prettig Geregeld. Op de gerenoveerde schuur op het erf van nummer 13 staat De Groote Kooi. Tot het handjevol huizen aan het zijpad 115 t/m 127 behoort De Vrije Vogel. Gran' Landes staat op nummer 97a. En dan is er ook nog Uitzicht.

Een bord waarschuwt dat van links en rechts overstekende koeien kunnen worden verwacht.

In de tuin van nummer 9 houden zich een gans, een tuinkabouter, twee lachende bevers, eenden, honden en kruiken op. Nummer 11a beperkt zich tot een haas met twee jonkies en vier kikkers. Allemaal van steen. Nummer 11b en 11c delen een rozenboog. Van metaal.

Johan van Essen doet op nummer 37 in Philips-artikelen en heeft daarom in de berm een oude droogtrommel en een wasmachientje neergezet. Uit het wasmachientje groeien bloemen. Is hij dezelfde Van Essen die op nummer 35 in 'alle diervoeders' doet?

Achteraf blijk ik het mis te hebben, maar ter plekke wijs ik de nummers 1 en 3 aan als voormalig schoolgebouw. Ze zijn elkanders spiegelbeeld, delen samen een trapgevel met piek en voeren samen het jaartal 1908.

Nummer 62 heeft naast zijn oprit een telefooncel die er authentiek en belklaar bij staat. De rode gietijzeren brievenboxen in de tuinen van nummer 62 en nummer 64 (twee voor de prijs van één?) doen vooral denken aan brandkranen, die later een deurtje met een knop werd aangemeten.

Buiten adem bereik ik het bord dat het einde van de gemeente Nijkerk markeert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden