Schoolstraat

Schoolstraat Uffelte. Begint bij Zuidstraat, eindigt bij Dorpsstraat. Nummers 1-42. Tweerichtingsverkeer. OBS Oosterveldschool...

De klok bij de Rabobank op nummer 7 geeft als tijd 11.41 uur aan en als temperatuur 12 graden.

In traag tempo harkt een bejaarde man in een blauwe stofjas bij nummer 1 een strook zand. Ook de bejaarde man van nummer 17 (toepasselijke naam: d'Olde Stee) heeft geen haast; hij neemt alle tijd voor de afstand tussen voordeur en brievenbus. In zijn voortuin steigert op een sokkel een wit paard.

Een VVV-bord wijst links naar een wandelroute van 5 km en rechts naar een rijwielroute van 15 km.

Achter bomen en een zanderig parkeerterreintje gaat een voetbalveld schuil. Wat ik aanvankelijk voor de kantine aanzie, blijkt een mortuarium te zijn. 'Verboden vuil en puin te storten', laat een bordje weten.

Het theater heet An 't Voet'nende, de camping heet De Blauwe Haan, de galerie heet Elshoeve en de haarstudio heet 't Olde Huussie. Allemaal te lezen op een wegwijzer. Er lopen fietsroutes naar Dwingelo, Havelte en Ruinen.

Merkwaardig: de grasberm is gemaaid, maar hapsnap.

Ook curieus: ter hoogte van nummer 32 op de stoep een ijzeren gele paaltje met een bordje: 5M.

Ochtend in de Schoolstraat van Uffelte. Kronkelig en landelijk. Ruisende, statige bomen die de geluiden dempen. Kinderstemmen in de verte. Een appel die met dof geluid in het gras valt. Een fietsster die goedemorgen zegt. Een wandelaarster die goededag zegt. 't Golfhuys op nummer 18 ('ingang om de hoek') verkoopt golfkleding, een videoband voor beginners, riemen, een schilderij van een actieve golfspeler, tassen, golfclubs.

Waar de Schoolstraat voor de nummers 24 t/m 30 even een zijweggetje inslaat, is in de muur van nummer 24 een herdenkingssteen gemetseld: '15 december 1980: de 100ste eigen woning, Zuidwest-Drenthe'. Het weggetje loopt dood bij een grote boerderij.

Een nog grotere boerderij ligt op nummer 39, waar afgaande op de tuinverdeling vier gezinnen in de verbouwde stallen wonen. Op het gezamenlijke hek staat 1980; in het gezamenlijke weiland grazen schapen. De schoorsteen midden op de immense rietkap rookt.

Tussen de nummers 19 en 37 vormt de straat een halfrond hofje, met dezelfde huizen, met voortuintjes en met diverse zelfgebouwde houten garages. In het midden van het gazon staan voor voetbalfans een bord met twee ronde gaten en voor basketbalfans twee ringen (zonder net). Nummer 23 heeft een naambordje in de vorm van een motor. In de tuin van nummer 19 ligt bij een stapeltje klinkers een handgeschreven briefje: 'Zo meen.' Het duurt even voordat 'zo meenemen' aan de oppervlakte komt.

De bewoners van nummer 32 hebben hun namen op een dakpan gezet waarop ook een blauw konijn is afgebeeld. Voor het raam van nummer 40 staat een olifant terwijl zich boven de voordeur twee witte duiven vermaken. Het konijn dat vanuit een hok het gras van nummer 11 kort houdt, is echt.

Als verweer tegen visgrage vogels heeft nummer 36 zijn vijver overspannen met draden; tegen de gevel hangen twee klompen en boven de garagedeur eveneens.

Op de hoek met de Liezenveenseweg staat een Ned. Herv. kerkje (nummer 5) met een verwijziging naar de zondagmorgendienst om 10 uur in Havelte, waar voor kleine kinderen een crèche is.

De apenverdriet van nummer 20 zit vol spinrag dat vanwege de ochtendmist als van zilver lijkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden