Schoolstraat

Schoolstraat Baarn. Begint bij Bosstraat, eindigt bij Faas Eliaslaan. Nummers 1-82. Tweerichtingsverkeer. Kleuter-, later basisschool Amalia (afgebroken)..

Is hier sprake van opzet? Of gewoon van toeval?

In de etalage van makelaar P. Bos in de Bosstraat (!) hangt nummer 20 te koop, voor fl 575.000 k.k., 'achtertuin op het zuiden, prieeltje en overkapping, charmant vrijstaand villaatje, geschikt voor een klein gezin'. De straat wordt omschreven als 'gezellig rustig nabij het centrum'.

Op de foto is te zien dat de lantaarn aan de zijgevel brandt. Ze verspreidt een helgeel licht.

Die lantaarn - een spaarlamp - brandt op deze willekeurige dag, op dit willekeurige uur ook in het echt. Is dit toeval of opzet? Aan het huis is niet af te lezen dat het te koop staat. Een mevrouw zit in de 'achtertuin op het zuiden' te zonnen.

In de voortuin van nummer 5 ligt een zandbak, vermomd als groene schildpad.

Het rood waarin nummer 21a zich heeft gehuld, laat zich moeilijk definiëren; voor het raam staan plastic rozen, één rode en een boeketje witte.

Ochtend in de Schoolstraat van Baarn. Inderdaad rustig en (deels) ook gezellig, om de woorden van makelaar Bos te gebruiken. Met huizen die verraden dat het leven in Baarn verre van onaangenaam is. Erkers, serres, rozenbogen, balkons, dakterrassen, veel tuin en dientegevolge ook veel groen.

En drie appartementsblokken waarvan er twee onmiskenbaar bestemd zijn voor bejaarden en eentje even twijfel oproept. Dat is Amalia-Oord; het beslaat de nummers 40 tot en met 70, tweehoog, met boven een galerij. De twee ingekapselde wenteltrappen zijn de oorzaak van die twijfel. Maar bij nader inzien blijkt het wel degelijk om aanleunwoningen te gaan, gebouwd op de plek waar eens de Amalia-school - tot eind 1987 - stond.

De Scheerenberg omvat de nummers 7 tot en met 21, en aan de overkant ligt een soortgelijk complex op nóg eens nummer 21. Maar dat nummer hoort in de Bosstraat thuis, ook al ligt het aan de Schoolstraat.

Achter de huizen aan de oneven zijde strekt zich een langwerpig fabrieksgebouw uit waarbij een vrachtwagen van Beets BV uit Wijdewormer en een bestelbusje van Van den Brink geparkeerd staan. De schaftkeet op de parkeerplaats voor Amalia-Oord is van schildersbedrijf Bergman uit Badhoevedorp.

Transportwerktuigen Huisman op nummer 29 is lid van de Metaalunie. Waarschijnlijk is hij ook Huisman Bandtransporteurs Baarn zoals op de garagedeur van nummer 31 vermeld staat, een deur met twee raampjes waarachter vitrage hangt.

Nog meer bedrijfsactiviteit: autobedrijf GHD(aatselaar) op nummer 35. De garage ligt achterin, met lichtreclames van Bossel, Valvoline en Varta.

Zelfs de regenpijp van nummer 36 is blauw, net zo blauw als de kozijnen.

De voortuintjes van de nummers 6 en 8 moeten het tijdelijk zonder hekwerk stellen. In de sleuf tussen tuinen en trottoir slaat een man geestdriftig op een beitel. Zijn houding is er een die je als toeschouwer al rugpijn bezorgt.

Met grote precisie en geduld hebben de nummers 49 en 51 hun gezamenlijke heg zodanig geknipt dat er twee overkapte toegangen naar hun voordeuren zijn ontstaan.

Twee borden waarschuwen voor één drempel. Eigenlijk een overbodige drempel want de straat bevindt zich in een 30 km-zone.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden