Schoolstraat

Schoolstraat Horst. Begint bij Herstraat, eindigt bij Almeweg en Afhangweg. Nummers 1-90. Tweerichtingsverkeer. Basisschool Weisterbeek...

Frans van Schoonderwalt

Over veelzijdigheid gesproken: tuin- dier- en steencentrum Severens op nummer 49 is vijverspecialist, hovenier en bloemist, doet aan kennelbouw, verkoopt straat- en sierstenen en beheert een trimsalon.

Van hem is vast het stenen paartje onder een doorzichtig paraplu afkomstig, dat de tuin van nummer 53 opluistert, en vermoedelijk ook de twee stenen ganzen in diezelfde tuin en de kruik waaruit water in een vijver vloeit.

En het stenen paartje onder een stenen paraplu in de voortuin van nummer 30 lijkt ook de signatuur van Severens ('uw tuinvakman') te dragen.

'Babouche gasten, willen jullie je fiets zoveel mogelijk aan de overkant zetten, dit in verband met de beschadiging van de muur', vraagt nummer 11. Babouche is een rockcafé op nummer 9 met twee deuren. Op de ene deur staat: andere deur.

Las Vegas op nummer 2 (in fruitautomaten) verzoekt fietsen om de hoek te zetten.

Ochtend in de Schoolstraat van Horst. Een wat heiige ochtend. Ik ben in het Land van de Champignons. (En natuurlijk ook in het Land van de Asperges, maar daarvoor is het nu niet de geschikte tijd.) Eenmaal buiten de dorpskom - want dit is een Schoolstraat die de natuur opzoekt - stuit ik op de ene kwekerij na de andere. Horst Champignoncentrum.

De kwekers lopen in tegenstelling tot Severens niet erg met zichzelf te koop. Een minuscuul tekeningetje van drie champignons (nummer 55a), een dito naamstickertje (nummer 53), volstrekte anonimiteit (nummer 90). Een vrachtwagen achter het ABC-hekwerk verraadt het eveneens anonieme nummer 47.

Een wetering kruist ter hoogte van nummer 49 de straat. Bij het sluisje schuimt het water gelig. Tegenover het tuincentrum staan rijen kerstbomen in het gelid. Een bordje met het cijfer 5, een pijl en een fiets verwijst naar Peel en Maas.

Op nummer 43 groeit een stuk verroest ijzer uit de grond en staat een voorwiel zonder band én zonder rijwiel in een fietsenrek.

Bij 't Schippertje op nummer 6 zijn kindervestjes van fl 87,50 te koop voor fl 43,75 en een set breibollen van Beach - in rood of zalmroze - kost slechts zestien gulden. Ook de speksteen is in de aanbieding, bij De Triangel op nummer 5: fl 3,95 de kilo.

De trouwste man van Horst woont op nummer 3. Voor zijn raam hangen drie glas-in-loodpaneeltjes. Het eerste is voor 40 jaar lid van RKSV Wittenhorst, het tweede voor lid van verdienste van de Kon. Harmonie Horst. Het derde kan ik niet thuisbrengen: Hiltho 1970.

Voor verse mosselen en Ware Witte van het vat beveelt café-restaurant Soestdijk op nummer 1 zich aan. Vanaf het terras zijn schuin aan de overkant de uitgezaagde figuren te zien die zich aan het hekwerk van de school op nummer 8 vastklampen. Een meisje in een tuinbroek en twee voetballende jongens.

Nummer 32 biedt een Toyota uit 1986 te koop aan. Verboden met vuur te spelen, waarschuwen de gaskastjes in de tuinen van de nummers 51 en 55. Pas op schrikdraad, hangt aan het weiland ter hoogte van nummer 53.

In de etalage van Tapijthuis Horst op nummer 7 ligt een dakpan met de felicitaties van festoneerbedrijf Bofesto.

Boven de straat hangt een oranje Hollandvlag van het EK 2000, gerafeld door de wind.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden