Schoolsport blijft stiefkindje voor politiek

Sport en bewegingsonderwijs werden in Den Haag van oudsher weggewoven als larie en ballast. Laat maar waaien, de agenda was al vol genoeg....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

De aloude tegenstelling tussen lichamelijke opvoeding en sport diende worden weggenomen, verkondigde Terpstra. Maar zo eenvoudig ging dat kennelijk niet. Want Terpstra mocht nog zo pronken met de 'nieuwe wind' op haar ministerie, toen het TNO Leiden een rapport uitbracht over de geringe motorische vaardigheden van de Nederlandse jeugd, pruttelde ze alleen wat in de media. Politiek gebeurde niets met dat TNO-rapport.

Voor drie Kamerleden was dat reden om de bewindsvrouwe vragen te stellen. Dat gebeurde op 1 februari. Voor het eerst in de parlemen taire geschiedenis werd door drie grote partijen grvraagd om een 'actieplan' waarmee twee ministeries het bewegingsonderwijs en de sport zouden moeten stimuleren.

Nog frappanter was dat de Kamervragen waren gesigneerd door de coalitiepartners PvdA, VVD, D'66. Het kabinet kreeg kortom van de eigen partijen te horen dat nu eindelijk eens een samenhangend beleid tot stand diende. Mieke Sterk (PvdA) zei al bij haar aantreden dat ze zich wilde beijveren voor een opwaardering van sport en lichamelijke opvoeding. Zij en ex-leraar lichamelijke opvoeding Jan Rijpstra (VVD) alsmede Hubert Fermina van D'66 vonden elkaar.

Op 1 februari vroegen de kamerleden of de staatssecretarissen Netelenbos en Terpstra kennis hadden genomen van twee nogal alarmerende onderzoeken over de gezondheid van de Nederlandse jeugd. Ze wilden weten of de bewindsvrouwen bereid waren voor het zomerreces een actieplan te presentereen waarmee eindelijk 'een kruisbestuiving' tussen sport en bewegingsonderwijs tot stand gebracht zou kunnen worden. Een antwoord is er nog steeds niet. Het ministerie van OC en W zegt dat er een brief met de (gebruikelijke) verontschuldiging onderweg is, maar het trio is inmiddels zeer ongeduldig: 'Zo ingewikkeld zijn de vragen toch ook weer niet.'

Van oudsher bestaat geen interdepartmentale consensus over het sportbeleid. Wat het voormalige WVC wilde, werd tegengehouden door andere ministeries. In dat kader past ook weer de aankondiging van minister Borst (VWS) dat sporters de eventueel benodigde fysiotherapeutische behandeling van blessures zelf moeten betalen.

Sterk is 'ernstig bezorgd' over de gevolgen die dat kan hebben voor de sportbeoefening in het algemeen en de topsport. Ze is voornemens ook dáárover Kamervragen te stellen: 'Borst wil de chronisch zieken de eigen bijdrage voor fysiotherapie terecht besparen maar omdat ze het ontbrekende geld daarvoor ergens anders vandaan moet halen, is ze van plan om die kosten op sporters te verhalen. En dat werkt alleen maar averechts. Dat wekt de indruk loodrecht op het beleid van Terpstra te staan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.