Update

Schoolse aanpak Erasmus werpt vruchten af

De schoolsere aanpak van de Erasmus Universiteit Rotterdam lijkt zijn vruchten af te werpen. Eerstejaars moeten sinds vorig collegejaar minimaal 60 studiepunten halen, anders moeten ze vertrekken. Dat heeft er onder meer voor gezorgd dat studenten meer tijd in hun studie steken, zo heeft de universiteit maandag laten weten.

Redactie
Studenten in een collegezaal van de Erasmus Universiteit. Beeld ANP
Studenten in een collegezaal van de Erasmus Universiteit.Beeld ANP

Studentenvereniging LSVb is echter niet zo te spreken over het nieuwe beleid. 'Studenten kunnen een onvoldoende voor het ene vak compenseren met een ander vak. Daardoor zijn bij de opleiding bedrijfskunde bijna driekwart van de studenten geslaagd voor het eerste jaar, terwijl ze een of meer vakken niet voldoende hebben gemaakt'', aldus LSVb-voorzitter Kai Heijneman.

De proef begon bij de opleidingen van de faculteit sociale wetenschappen en is dit collegejaar flink uitgebreid. Dit voorjaar moeten daar de eerste resultaten van komen en daarna wordt besloten of het systeem definitief wordt ingevoerd.

Bij de eerstejaarsstudenten voor wie de strengere eisen in het collegejaar 2011-2012 al golden, bleek dat 81 procent van de psychologiestudenten in één keer alle punten haalde en niet hoefde te herkansen. Bij de opleiding pedagogische wetenschappen was dat 77 procent. De universiteit heeft de maatregel ingevoerd omdat de studie-uitval veel te hoog was. Nog niet de helft van de studenten behaalde voorheen na 4 jaar studie zijn of haar diploma.

De LSVb merkt daarbij op dat er een forse daling is van de instroom van het aantal nieuwe studenten. Zo is de instroom bij sociologie bijna gehalveerd en bij bestuurskunde bijna met een derde gedaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden