Column

'Schoolreisjes zijn niet meer van deze tijd'

Kostbare onderwijstijd wordt verspild aan uitputtende reisjes en schoolkampen, vindt Renée Braams.

Drukte in speeltuin De Linnaeushof in Bennebroek. Het waterspektakel, de Oase, trekt tijdens de zomerse dagen de meeste bezoekers, waaronder veel schoolreisjes.Beeld ANP Xtra

Niemand is ooit gepromoveerd op de geschiedenis van het schoolreisje, maar ze moeten zijn uitgevonden in de 19de eeuw, met als doel stadskinderen een koe en een boomgaard te laten zien en kroost van arme ouders met enige cultuur in aanraking te brengen.
Aldus zijn schoolreisjes volstrekt niet meer van deze tijd. Bijna alle kinderen gaan met hun familie weleens naar Artis, naar de Efteling of het Dolfinarium en in de schooltuin leren zesdegroepers hoe je aardappels en bieten verbouwt.

Toch is er geen school die het schoolreisje van het programma durft te schrappen. Het heet immers leuk te zijn om met je klas een of meerdere dagen en nachten op pad te gaan.

Of basisschoolkinderen zo gezellig zijn onder elkaar is een punt apart, maar schoolreisjes zijn mij nu vooral een doorn in het oog vanwege de economische crisis.

Ouders zwijgen erover en proberen het te verbergen, maar steeds meer gezinnen kunnen nauwelijks rondkomen. 'Krijg jij veel zakgeld?' vroeg mijn dochter deze week aan een klasgenoot. 'Vroeger wel, maar nu niet meer, want mijn ouders hebben schulden', was het antwoord.
Je ziet de vaders en moeders om je heen werkloos worden ... en maar netwerken en maar lachen om de moed erin te houden en uit te stralen dat je een frisse peer bent, in de kracht van je leven, en géén kansloze eind-veertiger.

Kun je aan al die gezinnen de 30 of 90 of 150 euro voor een schoolreis nog vragen?

Prestaties
Zorgelijker nog vind ik dat veel ouders nog steeds zo vrijblijvend omgaan met de prestaties van hun kind. Nee, voor extra rekenhuiswerk hebben wij geen tijd. Nee, aan dagelijks piano studeren komen wij niet toe.

Ik zou willen schreeuwen, en dat doe ik nu, dat ik bang ben dat onze kinderen het véél minder comfortabel krijgen dan wij! Onze dochters kunnen vast niet meer hun kinderen om halfdrie van school halen, voor hen geen kleine parttime baan. Zij zullen lange werkdagen moeten maken om een huis te kunnen huren of kopen en hun kinderen te kunnen geven wat je als ouder wilt: sport, boeken, muziekles, vakanties.

Ik ben een beetje gerustgesteld als mijn pianoleerling Mira zegt dat ze nu élke dag met Rekentuin en Taalzee oefent, omdat ze naar de havo wil, en niet naar het vmbo. Zij en haar ouders lijken tenminste te beseffen dat een hoger schooltype je kans op levensgeluk vergroot.

Die dikke week die in groep 7 en 8 wordt verspild aan de schoolreis (drie nachten plus voorbereiding plus geradbraakt kind een paar dagen laten uitrusten) zou ik zo graag besteden aan rekenen en taal.

Zelfstandigheid
Schoolreisjes zijn goed voor de zelfstandigheid, zeggen juffen. Er zijn elfjarige jongens die nog bij hun moeder in bed slapen en elfjarige meisjes die nog nooit een boterham voor zichzelf hebben gesmeerd.
Oké, dat is een goed argument. Maar het is niet zwaar genoeg om er verspilling van kostbare onderwijstijd mee goed te praten.

En nu ik toch een bittere column schrijf, wil ik ook kwijt dat basisschoolkinderen niet gezellig zijn, maar elkaar ongeremd pesten en buitensluiten, al die zogenaamd leuke activiteiten op school ten spijt.
Allebei mijn kinderen hebben weleens voor Sinterklaas het lootje van de ergste pestkop van de klas getrokken. Het huis weergalmde dan van de heerlijke terug-pest-gedichten die we verzonnen, maar uiteindelijk werd het netjes 'Jij bent een grote voetbalfan, daarom krijg jij van Sint een pen'.

Ja, een schoolreisje zal de sfeer in de klas wel goed doen, dat zal best, maar welke prijs moeten onze kinderen ervoor betalen?

Renée Braams is neerlandica, muziekdocent en columnist voor vk.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden