Schoolmeisjes

Op een mistig dorpskerkhof vindt een aangeschoten pastoorsvrouw het lijk van een vermoord meisje. Vermoord op weg naar huis na een dag op een dure privé-school....

Gijs Herderscheê

Wie op tv plezier beleeft aan de avonturen van Engelse inpecteurs als Frost en Morse, zal Innocent Graves zeker waarderen. Banks rol is vergelijkbaar met die van de rechercheurs van het scherm. Het vermoorde meisje blijkt de dochter van een industrieel en dat legt extra druk op Banks. Toeval leidt de rechercheurs naar een docent. Het bewijs lijkt sluitend, maar is ontoereikend voor een veroordeling.

Robinson heeft de buitenechtelijke verhouding van de pastoorsvrouw, de mislukte relatie van de aangeklaagde docent met een scholiere en het leven van vluchtelingen uit voormalig Joegoslavië fraai in het verhaal verweven. Als na de vrijspraak een tweede meisje wordt vermoord, lijken de sporen weer naar de docent te leiden. Een overijverige rechercheur verschaft hem echter een waterdicht alibi. Dat leidt tot de eigenlijk voor de hand liggende ontknoping.

Inspecteur Alan Banks speelt de rol van weifelende onderzoeker. Hij identificeert zich met de ouders van het vermoorde meisje, omdat hij een dochter van dezelfde leeftijd heeft, al gaat die uiteraard naar een openbare school. Dochterlief heeft ook het slachtoffer op een hangplek ontmoet.

Innocent Graves is waarschijnlijk niet de topper uit de serie van Banks, maar het is erg vermakelijk en door en door Engels, hoewel de auteur sinds 1974 in Canada woont en de landschappen en plaatselijke verhoudingen vanuit zijn herinnering optekent.

Soms wreekt zich het feit dat het verhaal vier jaar oud is. Banks ziet op de meisjeskamer bijvoorbeeld een computer met cd-drive. Hij vindt dat kenmerkend voor de rijkdom waarin zij opgroeit. Nu is zo'n cd-drive vrijwel overal standaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden