'Schoolkosten ouders kunnen 10 procent omlaag'

De bedragen die ouders van middelbare scholieren kwijt zijn aan onder meer boeken kunnen met 10 procent omlaag. Acht organisaties van ouders, besturen en schoolmanagers hebben daarover afspraken gemaakt...

ANP

De schoolkosten zouden voor ouders ruim 100 euro per jaar goedkoper kunnen uitvallen. Bij de afspraken gaat het onder meer om samenwerking bij de inkoop en de keuze van lesmateriaal en de verantwoording over de besteding.

We willen ons steviger opstellen in de richting van uitgevers, stelt Simon Steen, algemeen directeur van de Vereniging Bijzondere Scholen. Nieuw lesmateriaal hoeft niet altijd het duurste te zijn, zegt hij. Volgens hem kan het voordeel voor de ouders oplopen tot 150 euro.

De organisaties overhandigen de afspraken volgende week donderdag aan minister Van der Hoeven (Onderwijs). Zij had de onderwijswereld eerder gevraagd zelf met initiatieven te komen om de steeds stijgende schoolkosten te drukken.

De grootste kostenpost is in de meeste gevallen overigens het lesgeld dat voor leerlingen van zestien jaar en ouder moet worden betaald. Van der Hoevens voorganger Hermans heeft besloten dat niet af te schaffen.

Afschaffing van het lesgeld wordt bepleit door de Socialistische Partij en de ChristenUnie. Die beroepen zich op het Europese verdrag dat Nederland heeft getekend waarin staat dat het zogeheten funderend onderwijs gratis moet zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden