Schoolhoofd en geld: 'Ik zou zo graag. . .'

'Wij ontvingen hier eens een jurist op een sollicitatiegesprek. Toen het salaris aan de orde kwam, noemden we een bedrag....

Met deze anekdote vat directeur opleidingen van het Amsterdamse Walraven van Hall College, H.J. de Vries, het kernprobleem van de Nederlandse onderwijssector bondig samen. Wie op een school wil werken, moet zijn behept met een tomeloze liefde voor het vak en - bovenal - met een forse dosis idealisme.

Dat PvdA-leider Melkert het onderwijs meer wil laten delen in de nationale weelde, ziet hij als een welkome - zij het wat late - belofte voor een betere toekomst. Als de aanzet tot overbrugging van de kloof die tussen het onderwijs en de particuliere sector gaapt.

'Ik zou zo graag weer eens iemand willen laten opstomen naar schaal 12. Ik zou zo graag een modern personeelsbeleid kunnen voeren.

'Ik zou de conciërge zo graag meer betalen dan de 3600 gulden bruto die hij nu maximaal ontvangt.

'Ik zou zo graag willen ontkomen aan de ijzeren logica van elk jaar hetzelfde periodiekje voor elke medewerker.'

Om de arbeidsvoorwaarden en de onderwijsvoorzieningen wat te kunnen optuigen, zou het budget waarover hij nu nog kan beschikken met ten minste een kwart moeten toenemen, denkt De Vries. Een deel daarvan zou ten goede moeten komen aan de huisvesting en aan de beveiliging van de school.

Tot twee keer toe is bij een inbraak - daders onbekend - de volledige inventaris van een computerzaal verdwenen (schade: ruim drie ton). Sindsdien zijn veel vensters van het nogal vale pand voorzien van tralies, betongaas en/of rolluiken. Binnen is een pasjesregeling van kracht.

Ook de andere gebruikers van het gebouw hebben zo hun wensen. De docent: graag een raam dat open kan, een kamer met een kast, kleinere groepen, minder werkdruk, en - als het even kan - een eigen computer. De leerling: af en toe een feest en meer docenten, zodat ik niet om aandacht hoef te bedelen. De conciërge: een paar collega's erbij ter verlaging van de werkdruk. De baliemedewerker en de systeembeheerder willen hetzelfde. Plus een salaris dat recht doet aan hun inzet.

Vooral 'zwarte' scholen lopen tegen de grenzen van hun mogelijkheden op, zegt beleidsmedewerker Marianne Kuijken van het Zeeburg College - net als het Walraven van Hall deel uitmakend van het Regionaal Opleidingencentrum Amsterdam en Omstreken (ROCA). Dat deze school voor slechts 5 procent uit blanke Nederlanders bestaat, komt in de bekostiging niet tot uiting. Om de minimale zorg te kunnen bieden, zou het aantal voltijdsbanen (thans 88) met ten minste tien moeten worden uitgebreid, zegt Kuijken. Gesteld dat het daarvoor benodigde budget beschikbaar zal komen, is het maar de vraag of de vacatures überhaupt vervuld zouden kunnen worden. 'Het salaris ligt hier op hetzelfde niveau als in de provincie, terwijl de onderwijstaak hier veel zwaarder is en de kosten van het levensonderhoud hoger zijn.' Ook zij concludeert: wie hier wil werken, moet een idealist zijn.

Onder de idealisten van haar school is, aldus Kuijken, met de nodige scepsis gereageerd op het pleidooi van Melkert. Dat wil zeggen: er is nauwelijks over gesproken. 'Zelfs als er vier miljard extra voor onderwijs beschikbaar zou komen, is het nog maar de vraag of een zwarte vmbo-school in Amsterdam daar iets van te zien krijgt.'

Als die scepsis ongegrond is, zou ze in elk geval graag één wens ingewilligd zien: de school - een kloek, en nogal treurig, bouwwerk uit 1912 - zodanig aanpassen aan de eisen des tijds dat alleen de gevel intact blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden