Schoolbestuur iPad-scholen Maurice de Hond failliet verklaard

Het schoolbestuur van de iPad-scholen van Maurice de Hond is failliet verklaard. Uitzendbureau One had het faillissement van de Stichting Onderwijs 4 Nieuwe tijd (O4NT) aangevraagd bij de Amsterdamse rechtbank. Ook de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) claimt nog ruim twee ton van de stichting.

Bart Dirks
Maurice de Hond met leerlingen van de Master Steve Jobs School in Sneek in 2013, tijdens de eerste schooldag. Beeld anp
Maurice de Hond met leerlingen van de Master Steve Jobs School in Sneek in 2013, tijdens de eerste schooldag.Beeld anp

Vier jaar geleden richtte opiniepeiler Maurice de Hond twee 'Steve Jobsscholen' op in Amsterdam, waar de iPad als belangrijkste leermiddel wordt gebruikt. Nadat basisschool De Voorsprong in oktober 2016 was gesloten bij gebrek aan leerlingen, kreeg de school wel nog ruim twee ton subsidie van DUO. Dat geld is volgens De Hond gebruikt voor de tweede school: De Ontplooiing.

Maurice de Hond noemde in januari van dit jaar het terugvorderen van de twee ton door DUO een 'een gênante beslissing'. 'Wij zijn niet in staat om dat bedrag terug te betalen. Dat is aan onderwijs uitgegeven. Maar we verwachten dat we het uiteindelijk niet hoeven terug te betalen.' De Hond heeft zich in juni 2017 al noodgedwongen teruggetrokken als bestuurder van de iPad-scholen. Door het faillissement van Onderwijs 4 Nieuwe Tijd zal DUO het geld nu moeten terugvorderen bij de curator van de stichting.

'Zeer zwakke' basisschool

In september 2017 oordeelde de Onderwijsinspectie dat De Ontplooiing een 'zeer zwakke' basisschool is. De inspectie 'kan niet beoordelen of de leerlingen aan het eind van groep 8 op het gebied van taal en rekenen genoeg hebben geleerd in vergelijking met leerlingen op vergelijkbare scholen, omdat de leerlingen pas kort op deze school zitten. De school kan ook niet op een andere manier aantonen dat de leerlingen voldoende hebben geleerd.'

Ook slagen de leraren er niet in 'om de instructies kort te houden en geven ze niet goed aan wat ze precies van de leerlingen verwachten. Daardoor doen de leerlingen niet actief mee aan de lessen.' Basisschool De Ontplooiing valt inmiddels onder de scholengroep Westelijke Tuinsteden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden