Schoolarts ingeroepen tegen obesitas

Alle middelbare scholieren moeten vanaf volgend jaar rond hun 16de een bezoek brengen aan de schoolarts of een verpleegkundige. De consulten zijn bedoeld om een vinger aan de pols te houden bij deze kwetsbare leeftijdsgroep. Artsen zullen voorlichting gegeven over overgewicht, onveilig vrijen en de gevaren van drank en drugs.

AMSTERDAM - Minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (beiden Volksgezondheid) geven met hun plan om de gezondheid van jongeren te verbeteren gehoor aan een wens van de Tweede Kamer, die al langer aandrong op een 'puberspreekuur'. Voor de plannen is in het Lenteakkoord 26 miljoen euro uitgetrokken.


Nu zien middelbare scholieren alleen in de tweede klas een arts. In het geplande tweede gesprek komen onderwerpen aan bod waarmee pubers kampen, zoals pesten, eenzaamheid en verliefdheid. Als de arts een probleem signaleert, wordt de scholier verwezen naar een huisarts of wordt er een groepsles in de klas georganiseerd. De schoolartsen krijgen extra scholing om deze problemen te herkennen.


Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell ziet in het extra contactmoment voor jongeren een mogelijkheid om 'probleemgevallen' vroeg te herkennen.


'Pubers met problemen krijgen eigenlijk nooit iemand te spreken, behalve als het helemaal uit de hand is gelopen.' Volgens Seidell vormen de pubers een kwetsbare leeftijdsgroep omdat ze problemen voor zich houden. 'In die leeftijd is het moeilijk om bijvoorbeeld een eetstoornis met je ouders of vrienden te bespreken.'


In de plannen gaat speciale aandacht uit naar overgewicht onder jongeren. Uit recente cijfers van het CBS bleek dat 1 op de 6 jongeren van 15 jaar of ouder te dik is. Seidell: 'Jongeren zitten tegenwoordig veertig tot vijftig uur achter een scherm. Het aantal van hen dat sport, loopt al jaren terug. In de gesprekken kan de arts naar een oplossing zoeken om de jongeren toch aan het bewegen te krijgen.'


Behalve voor het extra spreekuur is er ook geld vrijgemaakt om scholen te stimuleren leerlingen te laten bewegen, bijvoorbeeld door de schoolpleinen aan te passen. Ook moeten de kantines van de middelbare scholen gezondere voeding in de schappen leggen en komt er speciaal lesmateriaal voor de lessen biologie en verzorging.


'Om overgewicht bij kinderen tegen te gaan zijn de omgeving én de opvoeding belangrijk', zegt Margret Ploum van het Voedingscentrum. 'Daarom zijn dit goede plannen. Op scholen is de verleiding tot ongezond eten gewoon nog te groot.' In 2015 moet 75 procent van het aanbod in de schoolkantines gezond zijn.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden