School weigerde op te treden tegen pesten van Anthony D.

Anthony D., de 16-jarige vmbo-scholier die vandaag terecht staat voor het doodsteken van een medeleerling op het Corbulo College in Voorburg, werd in de weken voor het misdrijf veelvuldig gepest. De school weigerde aanvankelijk daartegen op te treden, omdat de pesterijen zich 'buiten school' afspeelden.

Klasgenoten van Wesley laten ballonnen op bij het Corbulo CollegeBeeld anp

In de weken voordat Anthony D. zijn medeleerling Wesley Hoek (15) doodstak, werd hij tot twee keer toe 's avonds op straat bedreigd door een groep jongens, waaronder twee leerlingen van zijn middelbare school, het Corbulo College in Voorburg. Dit leidde tot een melding bij de politie. Anthony waarschuwde dat hij fysiek geweld zou gaan gebruiken tegen deze pesters: hij zou ze gaan 'slaan'.

Een politiebrigadier waarschuwde hem dit niet te gaan doen, maar het 'bespreekbaar' te maken op zijn school, zo blijkt uit documenten uit het strafdossier die de Volkskrant heeft ingezien.

Tegenover vrienden sprak Anthony uit dat de bedreigingen hem 'paranoïde' maakten en dat hij zijn pesters iets wilde aandoen. Het Corbulo College wilde zich aanvankelijk echter niet met de zaak bemoeien, omdat de bedreigingen zich 'buiten school' afspeelden.

Het verpeste leven van Anthony D.

Vandaag moet Anthony D. zich verantwoorden voor de jeugdrechter. Op 10 oktober 2014 stak hij op het Corbulo College in Voorburg een mede-vmbo-leerling dood. Hoe kon dat gebeuren? Had de school het kunnen voorzien? Of de hulpverlening? Een reconstructie.

'Geen signalen'

Pas nadat een externe hulpverlener de schooldirectie waarschuwde, werd er toch een gesprek over de kwestie ingepland. Dat gesprek heeft echter nooit meer plaatsgevonden, door ziekte van Anthony.

Een dag later stak hij op het schoolplein klasgenoot Wesley (15), dood, met wie hij kort daarvoor ruzie had gehad. Wesley was niet betrokken bij de bedreigingen op straat. Anthony voelde zich die vrijdagmorgen door Wesley gepest.

Op het Corbulo College ontkende men na de steekpartij desgevraagd tegenover de politie dat Anthony werd gepest. Er waren 'geen signalen' dat Anthony werd gepest, zo stelden leidinggevenden van de school tegenover de politie.

Uit interne documentatie van de school blijkt echter: Anthony D. had een verleden van pesten. Dat begon al op de basisschool. Op de middelbare school zette dit patroon zich voort, blijkt uit het logboek van het Corbulo College, dat de school aan de politie heeft overhandigd.

Op een zusterschool binnen dezelfde scholengemeenschap, waar Anthony eerder zat, werd hij 'al langer gepest'. Ook bedreigde een leerling hem in 2013 met een boksbeugel, waarover melding is gedaan bij de politie.

Het Corbulo College wilde gisteren niet inhoudelijk ingaan op de zaak-Anthony D. Directeur Kees van der Zweep stelt dat 'pas in een heel laat stadium' aan de orde werd gesteld dat de pesterijen zich naar school leken te verplaatsen, vlak voor de dood van hun leerling Wesley.

Belangrijk in het strafproces, dat plaatsvindt achter gesloten deuren, is een gedragsrapportage van een forensische psycholoog en psychiater. Volgens dat rapport is Anthony verminderd toerekeningsvatbaar.

Zonder behandeling wordt de kans op herhaling van gewelddadig gedrag hoog ingeschat. 'De problematiek van Anthony is ernstig te noemen.' Het is aan de rechter in hoeverre deze conclusies worden overgenomen.

Sinds de dodelijke steekpartij zit Anthony vast in justitiële jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim. 'Het is heel dubbel', zegt zijn advocaat, Hajé Weisfelt. 'Hij is droevig over wat er is gebeurd, maar hij wordt ook niet meer gepest.'

Een uitgebreide reconstructie over de zaak-Anthony D. staat vandaag in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden