Update

School voor Journalistiek: 'Geen sprake van weigering dove studente'

De School voor Journalistiek ontkent dat zij een dove studente zou hebben geweigerd. 'Wij weigeren bij voorbaat geen studenten,' meldt woordvoerster Lidwien Prinssen-de Pater.

Beeld ANP

Volgens GeenStijl.nl zou de dove Lisa Hinderks aanvankelijk zijn aangenomen op de hogeschool, maar zou vrijdag alsnog te horen hebben gekregen dat ze niet welkom was.

'Er is absoluut geen sprake van weigering. Al vanaf mei zijn we met haar in gesprek gekomen en zijn mogelijke problemen aan bod gekomen. Afgelopen periode hebben we naar de mogelijkheden voor haar gekeken. Afgelopen maandag en vrijdag hebben we nog met haar gesproken en haar verteld dat we haar niet afwijzen, maar dat we haar wel willen wijzen op de eventuele problemen,' laat woordvoerster Lidwien Prinssen-de Pater weten.

Audiocompetentie
'Het onderdeel audiocompetentie komt in de opleiding aan bod en dat kan voor haar lastig zijn. Je moet de interviewer en geïnterviewde kunnen horen en dat zal voor haar echt wel tot problemen leiden,' aldus Prinssen-de Pater.

Facebook
Op haar Facebookpagina schrijft Lisa hoe ze door de school is behandeld. 'Niet te geloven dat dit kan in Nederland. Ik, als doof meisje, had me aangemeld voor de opleiding Journalistiek, heb die toelatingstoets gedaan, kwam op rangordenummer 5 (van de 500), dus ik zou uitermate geschikt zijn voor die opleiding. Maar wat hoor ik afgelopen vrijdag: 'Als je deze opleiding zou doen, zou je je diploma niet kunnen halen, want je bezit bepaalde vaardigheden niet, en om je diploma toch te kunnen halen moeten er te veel aanpassingen worden gedaan en dat kost te veel tijd en te veel geld.' Dit vertellen ze mij drie dagen voordat mijn introductieweek begint?'

Gesprekken decaan
Lisa meldt dat ze eerder twee gesprekken heeft gehad met de decaan, die was 'heel erg enthousiast'. 'Hij noemde me zelfs 'de eerste dove journalist die het op een andere manier gaat maken', maar op het laatste moment verandert alles. Ik moet nu, terwijl ik mijn boeken al heb, ik heb zelfs al een kamer, een week voordat alle studies beginnen, nog een andere opleiding zoeken. Ik wil als doof persoon dit laten weten aan de wereld, het is belachelijk, iedereen heeft recht om de opleiding te doen die hij/zij wil doen, lijkt me, maar die kans wordt mij niet geboden? Doven moeten dezelfde dingen kunnen doen als horenden!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden