'School negeerde signalen gepeste biologielerares'

De biologielerares die in augustus zelfmoord pleegde nadat zij naar eigen zeggen ernstig was gepest door collega's, was niet de eerste docent op het Sint-Maartenscollege in Maastricht die leed onder pestgedrag.

Beeld anp

Dat zegt Gerard Peters, voormalig docentenbegeleider op de school. 'Twee docenten voor haar hebben op die afdeling precies hetzelfde meegemaakt en zijn daarom vertrokken.'

Docente Caroline Dijkman maakte op 11 augustus een einde aan haar leven. In een afscheidsbrief aan de redacties van De Limburger en de Volkskrant schreef ze dat ze ernstig is gepest door collega's binnen de sectie biologie op het Sint-Maartenscollege in Maastricht. De directie zou niet hebben ingegrepen.

Schooldirecteur Henny de Vries weerspreekt dit. 'Destijds is gebleken dat er conflicten speelden binnen het team. We hebben toen een mediator ingeschakeld om de onderlinge verhoudingen te verbeteren. Er is door de mediator niet geconstateerd dat er sprake was van pestgedrag.'

Afscheidsmail

Biologielerares Caroline schreef voor haar zelfdoding in een brief dat ze werd gepest. In een afscheidsmail vroeg ze haar partner die brief naar de Volkskrant te sturen. Maud Effting en Anneke Stoffelen reconstrueerden haar verhaal.

Klacht

Nadat de biologiedocente een klacht had ingediend bij de klachtencommissie van de koepel Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), liet haar werkgever onderzoek doen. 'Ook de onafhankelijke klachtencommissie concludeerde dat niet is komen vast te staan dat het hier ging om pesten', zegt LVO-bestuurder André Postema.

De Vries en Postema erkennen dat Dijkman het gedrag van haar collega's wel kan hebben ervaren als pesten, maar dat wil volgens hen nog niet zeggen dat er feitelijk sprake van was. Dijkman zat sinds 2012 ziek thuis. Na haar ziekmelding werd ze boventallig verklaard.

Verbijsterd

Gerard Peters, die veertig jaar op het Sint-Maartenscollege werkte als zorgcoördinator en docentenbegeleider, zegt verbijsterd te zijn over hoe school en LVO met de situatie zijn omgegaan.

'Ik heb als docentenbegeleider uitgebreide gesprekken gevoerd met twee leraren die door collega's in de sectie biologie ernstig zijn gepest, op dezelfde wijze als later met Caroline is gebeurd. In die tijd heb ik de rector nadrukkelijk van de aard en oorzaak op de hoogte gebracht. Maar er is niets gebeurd om herhaling te voorkomen.'

Peters, die Dijkman begeleidde toen ze na zijn pensionering hulp bij hem zocht, zegt dat de betreffende twee docenten een ander vak zijn gaan geven waardoor ze op een andere afdeling terechtkwamen. 'Maar zoals je dat ook ziet bij pesten onder jongeren, als het ene slachtoffer wegvalt, wordt een nieuwe zondebok gezocht. Dat werd Caroline.'

De huidige directeur en de bestuursvoorzitter waren toen nog niet in functie. 'Ik heb er niet eerder van gehoord', zegt directeur De Vries. Navraag bij oud-directieleden leert haar dat de meldingen in de school niet bekend zijn.

Postema zegt dat Peters' informatie wordt meegenomen in het onafhankelijk onderzoek dat de LVO instelt naar de kwestie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden