School mag jongen weigeren wegens lange broek zus

Een reformatorische school in Amersfoort mag een leerling weren, omdat zijn familie thuis tv kijkt en zijn zus soms een lange broek draagt....

De voorzieningenrechter oordeelde dat de school, het Hoornbeeck College, ‘een toelatingsbeleid mag voeren dat steunt op de uitleg die hij geeft aan toelatingsnormen van religieuze aard.’

De school voerde onder meer aan dat de 18-jarige zus van de jongen (16) wel eens een lange broek droeg, en dat dat botste met de identiteitsverklaring van de school. Daarin staat dat kleding zodanig moet zijn, ‘dat het Bijbelse onderscheid tussen man en vrouw wordt bewaard en tot uitdrukking gebracht’.

Ook voerde de school aan dat de ouders niet negatief staan tegenover medezeggenschapsraden. De school wijst medezeggenschapsregelingen af.

Op grond van deze twee overwegingen kan de school volgens het vonnis ‘in redelijkheid’ besluiten de jongen niet aan te nemen.

De ouders hadden in het kort geding geëist dat hun zoon, die eerder uitsluitend reformatorische scholen had bezocht, voor komend schooljaar zou worden toegelaten tot de opleiding tot onderwijs-assistent.

De school wees de jongen ook af, omdat het gezin tv en internet gebruikt. De school veroordeelt dit, wegens ‘het Godonterend en mensverwoestend karakter van veel programma’s en sites’.

Ongelijke behandeling, vonden de ouders, want andere scholieren hebben ook tv en internet.

Misschien, stelde de rechter, maar dat is niet relevant omdat de ouders op de andere punten, zoals kleding, al afwijken van de identiteitsverklaring van de school.

Advocaat Van Laar van de familie zei verbaasd te zijn dat ‘privé-zaken’ werden meegenomen in de toelatingsprocedure.

De school weigerde de jongen in maart, nadat zijn ouders in een vragenlijst hadden aangegeven dat hun 18-jarige dochter weleens een lange broek draagt, dat ze een medezeggenschapsraad niet afwijzen, en dat thuis ‘zeer beperkt’ gebruik werd gemaakt van tv en internet.

Na een gesprek met de ouders concludeerde de toelatingscommissie van de school, dat de opvattingen van gezin en school te ver uiteenliepen. Volgens de advocaat worden de ouders nu gestraft voor hun eerlijkheid bij het invullen van de vragenlijst.

Directeur Van Leeuwen van het Hoornbeeck College geeft toe dat het gezin niet was uitgenodigd voor een gesprek als ze de lijst niet eerlijk hadden ingevuld. ‘Maar dat is niet de moraal die wij nastreven.’ In de aanloop naar komend schooljaar is het in 160 gevallen tot een gesprek met ouders gekomen, zegt Van Leeuwen. ‘Daarvan hebben we helaas tien kinderen afgewezen. Maar we moeten consequent zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.