School hoeft overuren van docent niet te vergoeden

Scholenkoepels hoeven zich voorlopig nog geen zorgen te maken dat docenten massaal naar de rechter stappen om hun overuren uitbetaald te krijgen. Het Gerechtshof in Den Haag wees een vordering van wiskundedocente Denise Hupkens tegen de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL) af.

null Beeld anp
Beeld anp

Hupkens procedeerde tegen haar voormalige werkgever omdat ze vond dat de taken die ze op het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden moest verrichten bij lange na niet in de uren pasten waarvoor ze betaald werd. De school zou zich schuldig maken aan 'een vorm van uitbuiting jegens de werknemer', zei haar advocaat tijdens de procedure. Hupkens, die niet meer op de school werkt, eiste dat de extra uren uitbetaald worden.

Het onderwijsveld keek reikhalzend uit naar de uitspraak van het hof. Na een interview in de Volkskrant kreeg Hupkens veel bijval van andere docenten, die ook het gevoel hadden dat ze in dezelfde uren steeds meer taken moesten verrichten. Dat zou een van de oorzaken zijn van de hoge werkdruk in het onderwijs.

Sommige docenten hoopten dat deze zaak net zo veel zou veranderen voor de arbeidsomstandigheden in het onderwijs als het Bosmanarrest ooit in het professionele voetbal.

Dat blijkt - voorlopig althans - ijdele hoop. Dinsdag oordeelde het gerechtshof in Den Haag in navolging van de kantonrechter dat scholenstichting SCOL de extra uren van Hupkens niet hoeft te vergoeden.

'Om aanspraak te kunnen maken op een overwerkvergoeding is een specifieke opdracht tot het verrichten van overwerk vereist', oordelen de rechters. Van zo'n opdracht tot overwerk zou nooit sprake zijn geweest.

Ook meent het hof dat SCOL bij het vaststellen van het taakbeleid - waarin staat welke werkzaamheden docenten moeten verrichten en hoe veel tijd ze daarvoor krijgen - 'correct' gehandeld. Zo heeft de medezeggenschap zich over het taakbeleid gebogen en heeft tweederde van het personeel ermee ingestemd.

Veel docenten klagen dat hun werk niet in de beschikbare tijd past. Denise Hupkens (48) stapte naar de rechter om haar overuren uitbetaald te krijgen. Rik Kuiper interviewde haar.

Denise Hupkens. Beeld Ton Koene
Denise Hupkens.Beeld Ton Koene

Teleurgesteld

Het taakbeleid wijkt bovendien niet af van de contouren die in de cao zijn geschetst, aldus het hof. Dat SCOL niet voor elke afzonderlijke taak aangeeft hoeveel uren daarvoor staan, vinden de rechters niet 'in strijd met de eisen waaraan het taakbeleid volgens de cao moet voldoen'.

Denise Hupkens is zwaar teleurgesteld over de uitspraak. Het verbaast haar vooral dat het schoolbestuur van de rechters niet hoeft te specificeren hoe veel tijd alle taken van docenten kosten. 'Het hof zegt: de medezeggenschapsraad heeft met het taakbeleid ingestemd, dus is het goed. Ja, dan ben je als docent dus vogelvrij. Met alle respect voor de medezeggenschapsraad, maar dat zijn gewoon collega's. Ze vormen geen expertisebureau, rekenen niets door.'

Daarnaast vindt Hupkens het onbegrijpelijk dat het hof weigerde om documenten die op haar website stonden mee te nemen in het hoger beroep, terwijl die in de eerste aanleg wel door de rechtbank zijn geaccepteerd. Volgens de persraadsheer van het hof is een verwijzing naar documenten op een website onvoldoende. 'Als iemand zich op een stuk wil beroepen, moet hij dit stuk conform de procesregels in geding brengen. Dat is hier niet gebeurd.'

Hupkens moet nog met haar advocaat overleggen of ze in cassatie gaat. 'Als ik eerlijk ben, hangt het van de financiën af', zegt ze. 'Ik kan de kosten voor dit hoger beroep al niet dragen.'

Het bestuur van SCOL is tevreden met de uitspraak, maar erkent 'dat de werkdruk in het onderwijs een thema is, met name vanwege de piekbelasting'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden