School blijft bij draagplicht hoofddoekje

Het Islamitisch College Amsterdam (ICA) legt de uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling over het verplicht dragen van een hoofddoekje naast zich neer....

Volgens directeur Bijkerk van de school heeft de commissie alleen vastgesteld dat de hoofddoek ‘technisch gesproken niet noodzakelijk is voor het geven van Arabische les. ‘Maar het gaat ons niet om technische noodzaak, maar om een geloofsovertuiging.’

Het geschil draait om Samira Haddad, die in mei bij het ICA had gesolliciteerd als docente Arabisch. Het bestuur eiste dat zij, omdat ze moslim is, een hoofddoek zou dragen. Haddad weigerde en legde de zaak voor aan de Commissie Gelijke Behandeling. Die stelde haar in het gelijk, maar uitspraken van de Commissie zijn niet bindend.

In een brief aan de Commissie Gelijke Behandeling schrijft bestuursvoorzitter Bhoelan van het ICA dat iemand die bij het ICA komt werken niet per se moslim hoeft te zijn. Maar wie dat wel is, moet zich daaraan houden.

Bhoelan verweert zich ook tegen de Amsterdamse onderwijswethouder Aboutaleb, die vindt dat de school zich intolerant opstelt. Aboutaleb refereerde eraan dat het ICA zijn hulp had ingeroepen om stageplekken te zoeken voor moslims met een hoofddoekje. In ruil daarvoor zou hij ook wat tolerantie van de kant van het ICA verwachten jegens moslimvrouwen die geen hoofddoek dragen, schreef Aboutaleb. Maar Bhoelan gaf geen krimp. Volgens hem is niet de tolerantie in het geding, maar de godsdienstvrijheid.

Haddad zegt niet van plan te zijn de zaak aan de rechter voor te leggen. ‘Ik vind het niet goed als de school hiermee weg komt, maar ik krijg er geen baan meer mee, dus ik doe het niet.’ Aboutaleb laat weten het jammer te vinden dat de school de verhoudingen op scherpt stelt, maar ziet geen mogelijkheid voor juridische acties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden