School bedelt om gordijnen

Basisscholen zijn vies, lokalen te klein en de werkomstandigheden voor leerkrachten zijn verre van optimaal (de Volkskrant, 4 november). Sinds enkele jaren is de huisvesting gedecentraliseerd....

ROTTERDAM Wilke Vos

Scholen en schoolbesturen hebben geen liggende gelden. Zij worden doorgaans volledig door de overheid bekostigd. In de bouwwereld zijn de laatste jaren de prijzen behoorlijk gestegen. Rotterdam wentelt die stijging af op de scholen. Die worden verplicht geldelijk bij te dragen in de nieuwbouw. Dat betekent dat dit af gaat van budgetten voor begeleiding personeel of ICT. Rotterdam zegt gewoon dat er anders niet gebouwd wordt. En budgetten voor klimaatbeheersing worden al helemaal niet beschikbaar gesteld. Dat zit volgens Rotterdam niet in de vergoeding.

Kinderen worden in te kleine noodlokalen gestopt. Zestig leerlingen en een halletje van 2 bij 2 vierkante meter, waar zij ook hun jassen en tassen kwijt moeten. Twee toiletten voor de leerlingen en hun leerkrachten. In de zomer 40 graden en kinderen die ziek thuis blijven. Je moet bedelen om gordijnen, zonwering is te duur.

De leerkrachten mogen volgens Rotterdam hun boterham in de lunchpauze op de gang opeten. Eerst moeten alle lokalen met kinderen worden volgestopt. Geen extra ruimte voor de leerkracht. Rotterdam doet alsof het leerkrachten serieus neemt (een groot feest voor leerkrachten in 1999), maar probeert daarmee haar ware gezicht te maskeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden