Schoning van Europees deelnemersveld hoognodig

Ook voor de landenteams moet nodig een Champions League-achtig model worden ingevoerd. Die conclusie drong zich - en niet voor de eerste keer - op na het aanschouwen van Nederland - Malta....

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

In de formule van de Champions League zijn de besten bij de beteren gerangschikt. De kleinere landen zijn, met het nodige elitarisme, uitgesloten van het grotere werk. Het werkt de verhoging van kwaliteit in de hand. Zo ver is het bij het landenkampioenschap nog lang niet. Daar wordt pas tijdens de eindronde, in Engeland voor het eerst met zestien landen, het goede samengebracht.

Voor het kwalificatietoernooi van Euro '96 heeft de Europese voetbalunie (UEFA) 47 landen laten inschrijven. Gastland Engeland heeft zijn gebruikelijke 'bye'. In de acht plaatsingsgroepen hebben zeker vijftien krabbelaars en dwergen hun positie gekregen. Azerbeidjan, Armenië, Cyprus, IJsland, Estland, Slovenië, Luxemburg, Malta, Letland, Liechtenstein, Albanië, Moldavië, Georgië, Fäerer en San Marino brengen vertegenwoordigende elftallen in het veld die vooral destructieve ambities hebben.

Met goed getrainde jongens, een doordachte defensieve aanpak, verbeten inzet en een portie gemeenheid kan in de voetballerij de superieure ploeg heel lang aan de praat worden gehouden. Het eenzijdige Nederland - Malta was daar geen uitzondering op. Het duurde gisteren tot een kwartier voor tijd voordat de eilandbewoners echt door de knieën gingen.

De Maltezer leeuwtjes kwamen om de schade te beperken en de retourverplichting te doen voor de bezoekjes die de grote landen aan hun eiland dienen te brengen. Die visites brengen door de grote tv-belangen en het blijkbaar kritiekloze beeldbuispubliek miljoenen in kas bij de kleine Europese bonden.

In ruil daarvoor krijgen de UEFA-bestuurders de steun van de kleine landen die een niet te verwaarlozen inbreng in de besluitvorming van voetballend Europa hebben. Een schoning van het deelnemersveld zal door die stemmenverhouding niet gemakkelijk door te voeren zijn. Maar vooralsnog begint het Europese kwalificatievoetbal wel erg te verbleken bij het felle licht van de aantrekkelijke superliga der landskampioenen.

Alle kwaliteitsbezwaren ten spijt, de spanning gaat straks veel vergoeden. Voor het gerenoveerde Nederlands elftal komt de strijd in groep 5 onderhand in een cruciaal stadium. De uitwedstrijden tegen Tsjechië en Wit-Rusland, Europese middenmoters, zijn de laatste twee van het seizoen en beslissen of Oranje in het najaar nog meetelt.

Het doelsaldo heet niet van belang, maar is dat in eerste aanleg zeker wel. Het kan in de door de nijvere Noren aangevoerde groep van invloed zijn op de bezetting van de tweede en derde plaats. Pas in tweede instantie tellen de gemaakte doelpunten tegen de kleintjes niet.

Dat is: als het klassement wordt opgemaakt van de nummers twee. Zes vice-groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de eindronde in Engeland, de twee overige runners-up moeten een beslissingswedstrijd spelen. Bij die rangschikking tellen slechts de resultaten tegen de nummers één, drie en vier.

Nederland kan heel eenvoudig bij de 'rekenaars' belanden. De nationale ploeg zit duidelijk in de overgang. De aflossing van de gevestigde orde kost tijd. De vraag is of de nieuwe talenten toppers als Gullit, Van Basten, Rijkaard en Koeman kunnen doen vergeten. Hun uitstraling, mede in de hand gewerkt door de Milanese en Catalaanse achtergrond, had vaak een verlammende uitwerking op opponenten.

Bondscoach Hiddink rekent op de ontbolstering van al aangemelde talenten als Bergkamp, Winter, Jonk en Roy, maar heeft moeten vaststellen dat zijn uitblinker in twee interlands er juist een van de nieuwere garde is: de bijna negentienjarige Clarence Seedorf. Hij heeft de overtuiging die gisteren bijvoorbeeld weer eens bij Roy ontbrak.

De als linksbuiten geposteerde spits van Nottingham Forest droeg opnieuw voer voor zijn critici aan. Het was lange tijd geleden dat een speler zo'n fluitconcert kreeg bij een wissel. Roy miste op één vliegend schot na elke bal, kreeg begrip van een commentator die ook op die plaats heeft geacteerd, Piet Keizer, maar weet zijn basisplaats nu wel zeer danig in gevaar.

Het spel van het Nederlands elftal is afgekeken van het Ajax-model en in die opzet horen de vleugels te functioneren. Roy bleef onder de maat, Overmars was op rechts weinig beter. Met name hun voorzetten waren zwak. Misschien kan Hiddink Van 't Schip nog eens als zeventiende man uitnodigen om voor te doen hoe een bal uit stand voorgezwiept dient te worden.

De bondscoach mag slechts hopen dat zijn elftal in de Ajax-cadans komt. Voorlopig moet Hiddink het doen met drie-uit-drie. Ooit klonk dat redelijk. Maar sinds een zege drie punten oplevert, is het een schrale oogst.

John Volkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden