Schonere lucht bespaart miljarden op gezondheidszorg

Als de luchtkwaliteit in de grootste steden van Latijns-Amerika verbeterde, dan zou dat jaarlijks een miljardenbesparing kunnen opleveren. Dat staat in een rapport van het Clean Air Institute in de Verenigde Staten.

IPS
In Mexico City (Chapultepec Park ) zijn grote concentraties fijn stof en ozon vastgesteld. Beeld reuters
In Mexico City (Chapultepec Park ) zijn grote concentraties fijn stof en ozon vastgesteld.Beeld reuters

Volgens de studie kan een betere luchtkwaliteit Latijns-Amerika jaarlijks 1,5 tot 4,6 miljard euro op uitgaven voor de gezondheidszorg besparen.

De luchtvervuiling in de grootste steden van Latijns-Amerika ligt hoger dan de normen die de Wereldgezondheidsorganisatie voorstelt. Dat betekent een bedreiging voor honderd miljoen mensen, besluit de studie. "De normen voor de luchtkwaliteit blijven te laks, heterogeen en achterhaald", zegt Sergio Sánchez, directeur van het Clean Air Institute.

Ozon en fijn stof
Het rapport analyseert de aanwezigheid van vijf vervuilende stoffen in 42 grote steden. In Mexico-Stad, Monterrey (Mexico), Santiago (Chili), Cochabamba (Bolivia), Bogotá (Colombia) en Lima (Peru) werden grote concentraties fijn stof en ozon vastgesteld, die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Vorige maand waarschuwde Wereldgezondheidsorganisatie nog dat luchtvervuiling wereldwijd een veel grotere bedreiging voor de volksgezondheid vormt dan tot nog toe werd aangenomen.
Luchtvervuiling eist jaarlijks meer doden dan aids of malaria. Volgens nieuwe schattingen sterven elk jaar 3,5 miljoen mensen vroeger door luchtvervuiling binnenshuis, en nog eens 3,3 miljoen mensen door vervuiling buitenshuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden