Schoner milieu China kan beginnen in Californië

Zoals elke trouwe fan van American Football weet, is er zoiets als de 'West Coast offense' - een vrije speelstijl uitgevonden door coach Bill Walsh....

Thomas L. Friedman

Het was zeker geen toeval dat Hu, voordat hij Washington D.C. aan deed, eerst Bill Gates bezocht, die de president het 'staatsdiner' aanbood dat het Witte Huis hem weigerde. Hoe Bush en de zijnen dat in hun hoofd haalden, begrijp ik nog steeds niet. Als ik iemand een triljoen dollar schuldig was, kreeg hij van mij een staatsdiner. Ik zou hem ook op ontbijt, lunch en de afhaalchinees trakteren.

Maar los van het eten, vanwaar dit haastige bezoek? Bestaan er staatslieden op deze wereld die meer te bespreken hebben dan Hu en Bush? Waarom wordt er geen gezamenlijke positie bepaald inzake Iran? Een veto van China is waarschijnlijk het enige dat Irans nucleaire ambities een halt toe kan brengen. Waarom wordt er geen gezamenlijk project voor alternatieve energie ontwikkeld? Of een reëel plan om de Chinezen meer aan het consumeren en de Amerikanen meer aan het sparen te krijgen, waarmee de handelsbalans op peil wordt gebracht?

Geen van deze kwesties had een prominente plek op de agenda en dus is het logisch dat Hu eerst Seattle bezocht. Met Microsoft of Boeing kan je tenminste wel zaken doen. Washington heeft niets met China te bespreken, omdat het niets van zichzelf wil eisen. Dus kan het dat ook niets van China eisen.

Jammer genoeg maakte Hu op de terugweg geen pitstop in Californië. Deze staat heeft iets van zichzelf geëist en kan daarom ook eisen aan China stellen. Er valt veel te bespreken. De luchtvervuiling in Californië is 'made in China', terwijl de oplossing voor dat probleem in Californië wordt ontwikkeld.

Dat zit zo: wetenschappers hebben ontdekt dat afvalstoffen van auto's en fabrieken in China via windstromen in Californië belanden. De kleine smogdeeltjes die zorgen voor de verstikkende atmosfeer in de Californische steden zijn dus veroorzaakt door stofwolken in China, die verergeren door het snelle proces van ontbossing aldaar. (Voor de goedkope waren in China betaalt ons milieu de steeds hogere prijs).

Maar waar Bush China de les niet mag lezen, heeft Californië op milieugebied wel veel te vertellen. Dankzij de standaarden voor efficiënt energiegebruik die de staat zijn industrieën en bedrijven de afgelopen dertig jaar oplegde - en het toenemende gebruik van duurzame energie - consumeert Californië tegenwoordig maar iets meer dan de helft van het aantal kilowatturen aan energie per hoofd van de bevolking dat de rest van de VS verbruikt. Daarmee is de bouw van een groot aantal krachtcentrales voorkomen.

Deze zomer kan de rechterlijke macht voor een verdere vooruitgang zorgen als wordt besloten over de Global Warming Solutions Act. Die roept een halt toe aan de uitstoot van koolstoffen, methaan en andere gassen die opwarming van de aarde veroorzaken. De nieuwe limieten zouden vanaf 2020 geleidelijk worden ingevoerd en vragen dat het gebruik van fossiele brandstoffen in zulke mate wordt gereduceerd dat de wet een enorme opkomst van groene technologie zal veroorzaken en Californische bedrijven tot de voorlopers in de groene sector zal bombarderen.

'Californië moet voorop staan in deze ontwikkelingen en China begeleiden in het kopiëren van onze oplossingen', zei Bob Epstein, mede-oprichter van Milieubewuste Ondernemers.

We kunnen de Chinezen niet opleggen minder energie te gebruiken, zeker gezien de bulk aan energie die wij Amerikanen dagelijks opslurpen. We kunnen alleen de leiding nemen als we het juiste voorbeeld geven. En dat is niet aan het team van Bush, dat de Amerikanen nooit zal vragen hun energieverbruik grondig aan te pakken. Californië doet dat wel. Als China overtuigd kan worden het Californische model - hoge energiestandaarden en een regering die gebruik van schone technologieën aanmoedigt - te volgen, zal iedereen daarvan profiteren, zei Rob Watson van de Natural Resources Defense Council. Want stel je voor dat China milieuvriendelijke apparaten en auto's zou produceren zoals het nu goedkope schoenen en T-shirts maakt?

Laten we dus hopen dat de president van China bij zijn volgende bezoek aan de VS niet eens de moeite zal nemen Washington te bezoeken. Waarom zou hij de benzine verspillen? China heeft slechts zaken te doen met het Amerikaanse West Coast-team van Buitenlandse Zaken. Dat team kan de Chinese president inspiratie, voorbeelden én een waardig diner bieden.

Thomas L. Friedman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden