Commentaar

'Schone' Russische sporters moeten klagen bij het Kremlin

Rusland is terecht gestraft voor zijn dopingprogramma. Wat kritische zelfreflectie zou het Kremlin sieren.

De Russische minister van Sport Vitali Moetko op 16 januari.Beeld afp

'Er zijn algemeen aanvaarde rechtsbeginselen en een daarvan is dat verantwoordelijkheid altijd individueel moet worden beoordeeld.' Zo reageerde de Russische president Vladimir Poetin op het 'oneerlijke' besluit van de Internationale Atletiekfederatie IAAF dat Russische atleten wegens de diepgewortelde dopingcultuur in Rusland niet aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro mogen meedoen.

Natuurlijk is de schorsing zuur voor Russische atleten die zich niet zondig hebben gemaakt aan het gebruik van stimulerende middelen. Maar dat er mogelijk onschuldigen worden getroffen is nu juist het gevolg van de heersende cultuur in Poetins Rusland, waar het individu geheel ondergeschikt is gemaakt aan het belang van de staat.

Onder dat motto hebben de Russische autoriteiten een uitgebreid apparaat opgebouwd om hun sporters van doping te voorzien en te voorkomen dat de gebruikers zouden worden betrapt. Nu dat geheime programma is uitgelekt, klaagt Moskou over een 'anti-Russische campagne'.

Vooral de weigering van de Russische autoriteiten de hand in eigen boezem te steken is verontrustend. President Poetin verzekerde afgelopen weekeinde nog dat de overheid het gebruik van doping nooit heeft getolereerd. 'Als iemand hier politieke munt uit probeert te slaan is dat een ernstige vergissing'.

Tegelijkertijd lieten de Russische autoriteiten weten dat zij een strafrechtelijk onderzoek zijn begonnen tegen Vitali Rodtsjenkov, het voormalige hoofd van het Russische antidopingagentschap die in The New York Times een boekje opendeed over systematisch geknoei met bloed- en urinemonsters bij de Winterspelen in Sotsji. Volgens de Russische justitie heeft hij het Russische antidopingbeleid 'in diskrediet gebracht' en 'staatsbelangen geschaad'.

Poetin probeert het Internationaal Olympisch Comité nu over te halen de schorsing alsnog op te heffen, maar dat zou een verkeerd signaal zijn. Zeker nu gebleken is dat de Russische geheime dienst FSB betrokken was bij de dopingfraude en onderzoekers van het antidopingagentschap WADA bedreigt, moet Moskou duidelijk worden gemaakt dat staatsinmenging ontoelaatbaar is. Met klachten moeten 'schone' sporters bij het Kremlin zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden