NieuwsVerzekering ex-kankerpatiënten

‘Schone lei’ voor ex-kankerpatiënt bij afsluiten verzekeringen

Mensen die tien jaar kankervrij zijn kunnen onder dezelfde voorwaarden als andere burgers verzekeringen afsluiten. Nu moeten zij vaak een veel hogere premie betalen of ze worden geweigerd als ze bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering willen afsluiten die bij een hypotheek hoort.

Duizenden lampionnen branden in het Olympisch Stadion in Amsterdam tijdens de vierde editie van de lampionnenactie van KWF Kankerbestrijding. Beeld ANP

Minister Wopke Hoekstra van Financiën en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid hebben de maatregel gepubliceerd waarmee zij het ‘schone lei-beleid’ willen regelen. De regeling is opgesteld in overleg met verzekeraars en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties, NFK. Het voornemen was in december al aangekondigd.

Voor mensen die als minderjarige kanker hebben gehad, gaat een kortere termijn gelden. Als zij vijf jaar genezen zijn, kunnen ook zij verzekeringen tegen gewone premies afsluiten.

Ook voor sommige soorten kanker gaat een kortere termijn gelden. Dat is het geval als ‘het een vorm van kanker betreft waarvoor naar algemeen aanvaarde medische inzichten en actuariële en statistische gegevens de kans op terugkeer van die kanker al na kortere tijd zo gering is dat het prudentieel belang van de verzekeraar niet zwaarwegend genoeg meer is om nog naar die vorm van kanker te vragen’.

Tot nu toe werd ex-kankerpatiënten ‘levenslang’ naar hun ziektegeschiedenis gevraagd. ‘Niet zelden’, zo schrijven Hoekstra en De Jonge, ‘is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering een voorwaarde om een hypotheek of een bedrijfskrediet te kunnen krijgen. Het niet (of slechts tegen een aanzienlijk hogere premie) kunnen afsluiten van zo’n verzekering beperkt ex-kankerpatiënten dan ook in hun mogelijkheden om, na een ernstige ziekte te hebben overwonnen, hun leven weer op te pakken.’ 

De regeling is het resultaat van een campagne van de NFK. Die publiceerde in september vorig jaar een onderzoek onder 316 (ex-)kankerpatiënten. Van hen werd 62 procent door de verzekeraar geweigerd voor een overlijdensrisicoverzekering. Een kwart bedankte zelf voor de verzekering omdat de opslag op de premie te hoog was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden