Schone kleding zonder palmolie

Een wasje draaien zonder regenwoud te kappen, belooft Ecover. Je zit in elk geval niet verkeerd.

Product: Ecover wasmiddel

Prijs: ca. euro 9,00

Verkrijgbaar: Natuurwinkels

Oordeel: ****

Red de orang-oetan, was met Ecover. Het had de slogan kunnen zijn van het merk voor ecologische (af)wasproducten. In plaats van palmolie gebruikt Ecover 'als eerste Europese producent' algenolie in vloeibaar wasmiddel. Het uitbannen van palmolie voorkomt volgens de Belgische onderneming het kappen van regenwouden op Sumatra en Borneo, waardoor de orang-oetang minder gevaar loopt. Voilà.

Milieu Centraal kan niet zeggen of daarmee de productie van algenolie ook schoner is dan die van palmolie. Zoals ook niet vaststaat dat plantaardige grondstoffen in wasproducten beter zijn voor het milieu dan aardolie. Om de reden die Ecover noemt: de aanleg van plantages gaat gepaard met ontbossing.

Bij de productie van Ecovers algenolie worden water, algen en lokaal geteeld suikerriet gemixt en bestaat dat risico niet. Maar, waarschuwt Milieu Centraal, stel dat die lokaal geteelde suiker voor menselijke consumptie was bestemd. 'Die wordt nu op een ander stuk land verbouwd. Met een beetje pech heeft natuurgebied moeten wijken.'

De voorlichtingsorganisatie plaatst nog een kanttekening bij producten uit natuurwinkels. De verschillen met reguliere producten zijn niet (meer) zo groot, omdat de milieubelasting van alle reinigingsmiddelen de laatste decennia sterk is afgenomen. 'Bijvoorbeeld door verminderd gebruik van fosfaat, het beter afbreken van wasactieve stoffen, het gebruik van enzymen en minder chemicaliën.' Maar producten uit natuurwinkels bevatten geen of minder conserveermiddelen, geurstoffen en bepaalde hulpstoffen. Hoe minder van deze stoffen worden gebruikt, hoe beter voor het milieu. Ook bevatten ze nooit chloorbleekmiddel, wat ook kan gelden voor de reguliere producten.

De verpakking van Ecover bestaat ook uit suikerriet, dus daarbij speelt de landkwestie ook weer. Daarom experimenteert het bedrijf met het maken van flessen uit plastic afval uit de zee. 'Een geweldige stap in de goede richting', zegt Milieu Centraal, 'maar ook dat combineren ze weer met suikerrietplastic.' Bovendien is er een risico dat mensen denken dat de flessen plantaardig, en dus composteerbaar zijn, terwijl het chemisch gezien plastic is. Daar heeft Ecover iets voor. In ruim dertig natuurwinkels kunnen flessen worden hervuld.

Al met al zijn de bedoelingen van Ecover goed en zit je in ieder geval niet verkeerd. Maar, en dat geldt misschien niet voor de orang-oetan: het is nog beter om op een lagere temperatuur te wassen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden