NieuwsUitspraak schommelende tieners

Schommelende tieners krijgen geen straf of boete van rechter

De tieners die illegaal hebben geschommeld in een speeltuintje in het centrum van Breda, hoeven geen boete te betalen. De kantonrechter heeft donderdag geoordeeld dat ze wel in overtreding waren, maar dat ze daar geen straf voor krijgen. Ze hoeven dus ook de eerder opgelegde boete van 57 euro niet te betalen.

Kees Jan kreeg een boete omdat hij ’s avonds na tienen nog op de schommel speelde in Breda.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

‘Aan de ene kant waren ze wel op een plek waar ze niet mochten zijn’, aldus persrechter Susanne Tempel. ‘Maar aan de andere kant zijn het jonge jongens zonder strafblad, die in dat speeltuintje ook geen overlast veroorzaakten. Bovendien heeft het erg lang geduurd voordat deze zaak voor de rechtbank is gekomen.’

De rechtszaak van de schommelende tieners heeft in Breda behoorlijk wat ophef veroorzaakt. Kees Jan, Jop en een vriendin zaten op vrijdagavond 22 juni 2018 te ‘chillen’ op een grote schotelschommel in een open speeltuintje waar volgens een waarschuwingsbord alleen kinderen tot 13 jaar mogen komen en verblijven vanaf 10 uur ’s avonds sowieso verboden is.

De tieners waren 14 jaar en het was 10 over 10 ’s avonds. Drie buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente slingerden de tieners op de bon. Hun ouders tekenden verzet aan tegen de boete. Pas ruim anderhalf jaar later werden de tieners gedagvaard.

Het Openbaar Ministerie erkende dat het te lang heeft geduurd voordat de verdachten voor de rechter zijn gebracht. Volgens het OM was de ‘redelijke termijn’ overschreden, waardoor de officier slechts een voorwaardelijke boete eiste, met een proeftijd van één jaar. Maar de rechter ging daarin niet mee en besloot tot een schuldigverklaring zonder straf tegen Kees Jan en Jop. Hun vriendin, die donderdag verhinderd was, moet later nog voor de kantonrechter verschijnen.

Drie tieners staan voor de rechter omdat ze hebben geschommeld op een plaats en tijdstip waarop dat niet mocht. Overdreven geldingsdrang van overheidsdienaren? Zijn rechters al niet overbelast? ‘De tijd van waarschuwen is voorbij.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden