'Scholingsbudget voor werknemer'

Voor elke werknemer moet er een scholingsplan met bijbehorend budget komen. Werknemers mogen zelf bepalen of ze zogeheten bovenwettelijke vakantiedagen, roostervrije dagen en dergelijke, opnemen, opsparen of laten uitbetalen....

Met de aanbeveling doen de sociale partners een ultieme poging de loonstijgingen te beperken. De FNV, het CNV en de Unie MHP willen de collectieve loonsverhoging beperken tot 4 procent. Een toenemend aantal bonden wil echter onder druk van de leden méér. De FNV Bouw, de Abvakabo FNV en de CFO eisen in totaal ruim 6 procent meer loon.

In het akkoord Er is meer nodig, dat de sociale partners vrijdag presenteerden, wijzen zij eenstemmig op de gevaren van hoge collectieve loonstijgingen. 'Er dreigt een klimaat te ontstaan waarin de loonkostenontwikkeling zodanige vormen aanneemt, dat het risico bestaat dat rendementen, concurrentiepositie en werkgelegenheid binnen sectoren en bedrijven ondergraven worden.' Zij pleiten voor meer flexibele beloningen, zoals winstdelingsregelingen. Ook moet de beloning worden afgestemd op inzetbaarheid, kwalificaties en ervaring. Daarmee wordt periodieke scholing gestimuleerd.

De sociale partners willen afspraken in CAO's vastleggen over een leven lang leren voor alle werknemers. 'Elke werknemer en werkzoekende moet daarbij in beginsel het recht krijgen op een persoonlijk ontwikkelingsplan met daarbij behorend budget.'

Daarnaast willen de sociale partners vakantiedagen, roostervrije dagen en bijzondere regelingen voor kort verlof, zoals verhuis- of calamiteitenverlof, samenvoegen. De werknemer moet zeggenschap krijgen over opnemen, opsparen of uitbetalen van vrije dagen. De vakantiedagenwetgeving wordt in 2001 zo gewijzigd, dat de extra CAO-dagen kunnen worden opgespaard of geschrapt in ruil voor geld. De vier weken vakantie per jaar waarop een fulltime werkende werknemer recht heeft, moeten gewoon worden opgenomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden