Scholieren willen meer inspraak

AMSTERDAM (ANP) - Scholieren willen meer inspraak op school. Dat blijkt uit het eerste landelijke onderzoek naar leerlingenparticipatie in het voortgezet onderwijs, uitgevoerd door het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

Van de 5000 ondervraagde scholieren gaf 72 procent aan meer inspraak te willen. Momenteel is een derde van de leerlingen al actief op school. Het LAKS maakte de resultaten donderdag bekend.

De leerlingen willen graag meer betrokken worden bij onderwerpen die voor hen relevant zijn. Ze noemen lesroosters, voorzieningen op school en het beoordelen van leraren en van de manier waarop wordt lesgegeven.

onderzoeksproject RuleYourSchool

Een derde van de ondervraagde scholieren is actief op school, bijvoorbeeld in de leerlingenraad, de schoolkrant of de feestcommissie. Scholieren die nergens bij betrokken zijn, noemen als voornaamste reden dat ze te weinig tijd hebben.

Aan de LAKS-enquête deden leerlingen van 850 verschillende vestigingen mee. De enquête is onderdeel van het onderzoeksproject RuleYourSchool dat het LAKS dit jaar samen met Stichting Alexander uitvoert. Het doel is de leerlingenparticipatie in het voortgezet onderwijs te inventariseren en te stimuleren.

Scholieren kunnen vanaf vandaag op www.ruleyourschool.nl terecht voor informatie, vragen en de uitwisseling van ervaringen met andere scholieren. Op 17 november is een RuleYourSchooldag voor leerlingen.

Zie ook: RuleYourSchool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden