Nieuws

Scholieren, studenten en Kinderombudsvrouw roepen op om scholen zo snel mogelijk te openen

Scholieren en studenten voeren woensdagochtend in Den Haag actie met de oproep om middelbare scholen, hogescholen en universiteiten zo snel mogelijk te openen. De jongeren staan op het Plein met boodschappen over de penibele situatie van hun leeftijdsgenoten. De actie is een initiatief van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (Laks).

Proxy_Melle Proxy_Meijer
Scholieren en studenten vragen op het Plein in Den Haag aandacht voor de heropening van de scholen.  Beeld ANP
Scholieren en studenten vragen op het Plein in Den Haag aandacht voor de heropening van de scholen.Beeld ANP

Ondanks het feit dat de middelbare scholen bovenaan het lijstje staan van voorzieningen die weer open mogen als de coronacijfers het toestaan, zien de actiegroepen nog te weinig daadkracht. Dat stelt LAKS-voorzitter Nienke Luijckx in het radioprogramma West Wordt Wakker. ‘Jongeren lijden onder mentale problemen, er moeten mogelijkheden komen voor deze jongeren.’

Margriet Oostveen, Volkskrant-verslaggever ter plaatsen, meldt dat er slechts twintig betogers aanwezig zijn. ‘Dat is bewust, om te laten zien dat studenten zich netjes aan de regels kunnen houden.’ De aanwezigen zijn vooral bestuursleden van de verschillende onderwijsinstanties en belangenverenigingen.

De actie kan rekenen op steun van Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Zij schreef woensdag in een brief naar demissionair premier Rutte dat het ‘vanuit een ontwikkelingsperspectief niet verantwoord is om de scholen in het voortgezet onderwijs nog langer gesloten te houden.’ Kalverboer roept dan ook op om de middelbare scholen per 1 maart te openen.

De situatie op het MBO, HBO en WO verschilt volgens de ombudsvrouw niet wezenlijk van de situatie op het voortgezet onderwijs. ‘De urgentie om ook hen perspectief te bieden op het heropenen van deze onderwijsinstellingen is vergelijkbaar hoog’, aldus Kalverboer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden