Scholieren protesteren vrijdag weer

LAKS eist een verlaging van de urennorm naar 960...

Van onze verslaggeefster Sara Berkeljon

DEN HAAG Scholieren gaan vrijdag opnieuw de straat op om te protesteren tegen de zogeheten 1.040-urennorm. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zal vandaag alle middelbare scholieren, docenten en schoolleiders oproepen om naar het Amsterdamse Museumplein te komen, zegt voorzitter Sywert van Lienden.

Een spoeddebat in de Tweede Kamer, gisteravond, had voor de scholieren niet de gehoopte uitkomst. De 1.040-urennorm blijft officieel bestaan, maar middelbare scholen mogen daarvan 40 uur invullen met buitenschoolse activiteiten, die niet voor alle leerlingen verplicht zijn. Deze versoepeling maakte staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) dit weekeinde al bekend. ‘Ik vind dat ik hiermee in belangrijke mate tegemoet ben gekomen aan de klachten’, zei ze. Een Kamermeerderheid steunt haar. Van Bijsterveldt handhaaft de boetes voor scholen die niet aan de norm voldoen. De SP en GroenLinks hadden haar gevraagd voorlopig geen boetes uit te delen.

De scholieren eisen een verdere verlaging van het aantal jaarlijkse lesuren naar 960, en maatregelen die de kwaliteit van het onderwijs moeten verbeteren. Het LAKS bood de Kamer woensdag ruim 54 duizend handtekeningen aan.

Het LAKS begon al eerder met de voorbereidingen voor een landelijke staking. Eerst zou die in Den Haag plaatsvinden, maar vanwege organisatorische redenen – ‘te drassig’ – kiest het LAKS nu voor het Museumplein. Maandag braken daar rellen uit – de politie zette een waterkanon in om de stakende scholieren uit elkaar te drijven. Het ‘rellende schorriemorrie’ werd door de gehele Kamer scherp veroordeeld.

Het LAKS ‘vertrouwt erop’ dat het dit keer niet uit de hand loopt en roept alle stakende schoolklassen op een aantal leerlingen aan te wijzen als ‘ordedienst’, om de boel in toom te houden. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen liet weten niet blij te zijn met nieuwe demonstraties, maar hij zal de acties niet verbieden. Wel wil hij nog voor vrijdag met de scholieren om de tafel. ‘Alle verantwoordelijkheid komt te liggen bij het LAKS’, zei Cohen.

CDA-Kamerlid Jan de Vries deed een ‘dringende oproep’ aan de scholieren om niet te staken. ‘Het is maatschappelijk onverantwoord om hierin risico’s te lopen. Scholieren horen vrijdag in de klas, niet op het Museumplein.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden