Scholieren kunnen in Utrecht al college lopen

Niet alleen de ruimte is onderwerp van onderzoek door scholieren, ook de dampkring. Volgend jaar gaan leerlingen onder auspicivan het KNMI zonlicht meten om een beter idee te krijgen van de vervuiling van de atmosfeer....

Eric Hendriks

Intussen ontplooien universiteiten en scholen allerlei initiatieven om scholieren meer bij (b)wetenschap te betrekken. Academische docenten geven les op scholen en middelbare scholieren bezoeken universiteiten.

Sommige universiteiten gaan verder. De Universiteit Leiden kent het programma LAPP-Top, bestemd voor gemotiveerde leerlingen uit 5 en 6 vwo. Zij kunnen vier tot acht dagdelen per jaar les krijgen van universitaire (hoog)leraren in een reeks van wetenschappen van scheikunde tot wijsbegeerte.

Expliciet op de exacte wetenschappen gericht is het meest verregaande programma: het Junior College Utrecht. Vanaf dit schooljaar gaan 25 speciaal geselecteerde leerlingen van twaalf vwoscholen uit de regio Utrecht hun middelbare-schoolopleiding in de bwetenschappen volledig aan de Universiteit Utrecht volgen.

Twee dagen per week krijgen ze daar les van zowel vwo-als universitaire docenten. De overige werkdagen volgen ze hun andere schoolvakken op school. Hun werk op de universiteit telt mee voor het eindexamen. Twee jaar duurt deze opleiding voor leerlingen vanaf 5 vwo.

Komende dinsdag opent minister Van der Hoeven van Onderwijs dit Junior College. Na afloop is er high tea.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden