Scholieren gooien eieren tijdens protest in Echt

Ongeveer honderd scholieren zijn dinsdagochtend demonstratief het winkelcentrum van Echt ingetrokken. Daar gooiden ze met eieren naar de politie en omstanders....

De jongeren maakten deel uit van een groep van 1600 leerlingen die eerder dinsdagochtend op het terrein van het Connect College actie hadden gevoerd tegen de zogeheten 1040-urennorm.

Volgens de directie gingen tussen de drie- en vierhonderd scholieren de straat op, richting het gemeentehuis. Om problemen te voorkomen liepen ook tien leraren mee.

Die wisten de groep bij het gemeentehuis over te halen terug naar school te gaan. De directie besloot rond de middag alle leerlingen naar huis te sturen om escalaties te voorkomen. De leerlingenraad van het Connect College distantieert zich van de actie.

Volgens een woordvoerder van de leerlingenraad viel het gooien met eieren wel mee. ‘Er zijn drie eieren gegooid, toevallig werd daarbij een agent tegen zijn knie geraakt’, zei hij. De leerlingenraad gaat volgens deze woordvoerder alles op alles zetten om herhaling van dit soort acties woensdag te verhinderen. ‘Deze acties hebben een negatief effect’, zei hij.

Al sinds vorige week voeren scholieren actie om het aantal lesuren per jaar van 1040 tot 960 terug te brengen. Tijdens een actie in Sittard arresteerde de politie maandag negen relschoppende leerlingen. Donderdag liep in Groningen een demonstratie uit de hand.

Het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) neemt afstand van scholieren die acties misbruiken om ‘doelloos te lopen rellen’. De woordvoerder van LAKS liet wel weten de rellen als ‘signaal’ te zien. Volgens LAKS dreigt de zaak uit de hand te lopen als er niet snel iets aan de lesuren wordt gedaan. Leerlingen klagen over vaak uitvallende tussenuren en doelloos rondhangen op school.

De woordvoerder van LAKS Limburg heeft dinsdag overleg gevoerd met de rectoren van enkele scholen in Sittard-Geleen. Overwogen wordt om volgende week grote debatten op scholen te organiseren met politici. Volgens de zegsman zit er veel spanning in de lucht op de middelbare scholen. In Sittard-Geleen hielden enkele middelbare scholen tijdens de pauzes de deuren op slot, aldus de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden