Scholieren geronseld voor pinpas-fraude

De Amsterdamse politie heeft maandag 32 jongeren aangehouden die worden verdacht van medeplichtigheid aan grootscheepse fraude met bankrekeningen, bankpassen en pincodes....

De volwassenen vroegen jongeren op schoolpleinen en in disco's hun bankrekening, bankpas en pincode ter beschikking te stellen. De jongeren kregen enkele honderden guldens voor het tijdelijk afstaan van hun bankrekening. Die bankrekeningen werden gebruikt om tijdelijk geld op te zetten dat met gestolen en vervalste overschrijvingskaarten was verkregen. Met de pinpas van de jongeren haalden de fraudeurs het geld er later af.

Op deze manier is rond de 420 duizend gulden weggezet. Geprobeerd is via deze methode in totaal 2,5 miljoen gulden op rekeningen te zetten, maar dat lukte lang niet altijd. In de meeste gevallen ontdekten banken dat er was geknoeid met de overschrijvingen.

De ronselaars en fraudeurs lopen nog vrij rond. De politie hoopt hen aan te houden en te vervolgen na de jongeren te hebben ondervraagd. De jongeren komen mogelijk op een zwarte lijst van de banken terecht. Daardoor wordt het voor hen in de toekomst moeilijk een rekening te openen of bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten.

Hun ouders worden ingelicht over de eventuele gevolgen. De politie vermoedt dat veel jongeren uit naïveteit hebben gehandeld. De politie zegt het niet alleen bij de opsporing van de jongeren te willen houden. Ontmoediging en bewustmaking van de jonge daders is ook belangrijk. Het gaat om een kwetsbare groep, die moet worden aangesproken op crimineel gedrag, aldus de politie. Er komt ook een voorlichtingscampagne voor de ouders van de aangehouden jongeren.

Volgend jaar begint de politie op de middelbare scholen een project om jongeren voor dergelijke praktijken te waarschuwen. Scholen zullen speciale posters ophangen en politieagenten gaan preventielessen geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden