Scholieren en studenten eisen meer les

Scholieren en studenten eisen meer les van hun docenten. Door veranderingen in het onderwijs worden leerlingen te veel aan hun lot overgelaten....

‘Scholieren en studenten, of ze nou op de havo zitten, een opleiding tot automonteur volgen of de pabo doen, willen meer les’, aldus het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), de JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs (JOB) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) donderdag.

De laatste jaren zijn klassikale lessen op scholen steeds meer vervangen door het zogeheten ‘nieuwe leren’. Studenten moeten daarmee zelf kennis vergaren aan de hand van problemen of opdrachten. Volgens de scholieren en studenten krijgen zij daarbij te weinig begeleiding van docenten.

Voor LAKS, JOB en LSVb is nu de grens bereikt. Zij willen meer klassikale lessen en meer kennisoverdracht door docenten. ‘Studenten zijn lang genoeg proefkonijn geweest. We willen beter onderwijs’. Volgens hen zijn de gebrekkige taal- en rekenvaardigheden onder pabo-studenten onder andere te wijten aan het nieuwe leren.

Een woordvoerder van staatssecretaris Bruins laat weten dat het ministerie de Inspectie vorig jaar opdracht heeft gegeven om het aantal lesuren dat scholen in het voorgezet en beroepsonderwijs geven, te controleren. Begin februari wordt een tussenrapportage verwacht, eind van het schooljaar wordt de balans opgemaakt. Bruins: ‘Ik baal ervan als scholen de kantjes eraf lopen en hun uren niet maken. De voorbeelden van de studenten wil ik graag zien zodat we die samen kunnen oppakken.’ Ook de resultaten van de Inspectie wil Bruins samen met de studenten bespreken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden