Scholier vijf dagen vast voor bezit zakje suiker

Een leerling van een middelbare school in Amersfoort heeft in januari 2005 vijf dagen in hechtenis gezeten op verdenking van het bezit van een zakje harddrugs, dat na onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut een zakje suiker bleek te zijn...

Van onze verslaggever Michiel de Hoog

De Forensische Opsporing van het politiekorps Utrecht, destijds Technische Recherche genaamd, onderzocht de inhoud van het zakje twee keer, en beide keren was de indicatie ‘amfetamine’, zegt woordvoerster Roos van de politie.

Enkele weken later toonde het Nederlands Forensisch Instituut aan dat het ging om suiker. Hoe de fout van de Forensische Opsporing van Utrecht kon worden gemaakt, kan Roos niet zeggen. Volgens haar gaat het om een incident. ‘Onze Forensische Opsporing heeft niet eerder zo’n vergissing gemaakt.’

De jongen had het zakje suiker in een kluisje op zijn school zitten. Zijn school ging naar de politie toen bleek dat de jongen niet één, maar twee kluisjes in bezit had. In die kluisjes vond de school volgens de politie naast het zakje wit poeder ook een ‘fors geldbedrag in dealercoupures’, meer dan duizend euro in kleine briefjes, en een bus traangas.

De Forensische Opsporing kwam op 12 januari tot de indicatie amfetamine, de 13e werd de jongen gearresteerd. Op de 17e kwam de tweede indicatie dat het om amfetamine ging. De 18e kwam de jongen weer vrij. ‘In combinatie met het zakje witte poeder was dat genoeg om hem vijf dagen in de cel te houden’, zegt Roos.

Of de jongen eerder was vrijgekomen als de Forensische Opsporing meteen had geconstateerd dat het suiker was, is niet duidelijk. Het OM was niet bereikbaar voor commentaar. Volgens de politie heeft het OM de jongen een schadevergoeding betaald. De jongen zat ten tijde van de arrestatie in de vijfde klas van het VWO. Nu zit hij in de zesde klas van een andere school in Amersfoort.

Volgens de jongen had hij het traangas van een paar schoolgenoten toen hij in de eerste klas zat. Sindsdien heeft hij het in zijn kluisje laten staan. Volgens de jongen lag er slechts ‘een paar honderd euro’ in zijn kluisje. Hij zegt dat het verjaardagsgeld was, dat hij eind december had gekregen. Hij wilde het op zijn bankrekening zetten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden