Scholen willen pabo kopen en leraren zelf opleiden

Een groep van 59 Rotterdamse basisscholen wil pabo Thomas More kopen. Met een eigen beroepsopleiding hoopt de Rotterdamse Vereniging Katholiek Onderwijs betere leerkrachten klaar te stomen voor de moeilijke Rotterdamse schoolpraktijk.

Een basisschool. © ANP

'We hebben op onze scholen een best moeilijke groep kinderen, vaak uit achterstandssituaties', zegt voorzitter Frie van Os van de RVKO. 'Wij willen dus pabo-studenten die heel bewust voor het vak van onderwijzer in een grote stad kiezen.' Die kun je het beste maar zelf opleiden, vindt hij.

Overname
De RVKO heeft haar oog laten vallen op de Thomas More vanwege diens katholieke signatuur en omdat ze altijd een op zichzelf staande school was. Formeel is de pabo nu nog onderdeel van de Hogeschool Leiden. De RVKO en de hogeschool tekenden onlangs een intentieovereenkomst voor de overname, die al op 1 januari zijn beslag moet krijgen. Het ministerie van Onderwijs moet nog wel goedkeuring geven. 'We gaan ervan uit dat die er komt', zegt Van Os. Maar staatssecretaris Zijlstra laat weten 'geen voorstander' te zijn van een dergelijke overname. Hij zal hierover volgende week een gesprek hebben met de hogeschool.

Dat een groep basisscholen, feitelijk afnemers van de pabo, een hbo-opleiding tot leerkracht basisonderwijs overneemt is opmerkelijk. De andere pabo's in Rotterdam zijn onderdeel van grote hbo-instellingen als Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam.

Niet levensvatbaar
De Hogeschool Leiden wilde af van de Thomas More. Volgens HSL-bestuursvoorzitter Paul van Maanen is de pabo niet levensvatbaar op de huidige, verouderde locatie. De RVKO ziet juist grote mogelijkheden: niet alleen het opleiden in eigen huis, maar de vereniging heeft ook de ambitie de pabo te laten uitgroeien tot kenniscentrum voor professionalisering van leerkrachten.

Concurrent Hogeschool Rotterdam staat niet te juichen. 'Opleiden moet vorm krijgen in samenwerking tussen lerarenopleiding en schoolbestuur', zegt een woordvoerster. 'níet door het volledig bij een schoolbestuur onder te brengen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden