Scholen: werkwijze RTL 'onbeschoft' en 'gevaarlijk'
Drie scholen hebben grote moeite met de geheime beelden die daar zijn gemaakt voor het RTL 5-programma 'Project P: stop het pesten'. Naast het Einstein Lyceum hebben nu ook Het Goese Lyceum en Het Noordik uit Vriezenveen bezwaar gemaakt tegen de werkwijze van de programmamakers.
Directeur-bestuurder Wim Drenth van Het Noordik zegt het 'levensgevaarlijk' te vinden dat in het geheim beelden zijn gemaakt. 'Als opnames over pesten zo maar lukraak in de openbaarheid komen, doet dat meer kwaad dan goed', zegt Drenth, die dit ook tegen de makers heeft gezegd. Uiteindelijk werkte de school wel mee aan het programma, 'maar wel onder onze voorwaarden'. Zo mogen leerlingen niet herkenbaar in beeld komen en mogen ze later geen last van de opnames ondervinden.
Drenth zegt dat hij de uitzending nog wel vooraf gaat bekijken, 'zodat we kunnen zien of aan onze voorwaarden tegemoet is gekomen'. Enkele ouders van leerlingen op zijn school eisten dat hun kinderen niet in het programma zouden voorkomen. Ook in Hoogvliet zijn ouders tegen het uitzenden van de beelden.
Onbeschoft
Volgens rector Leo de Kraker van Het Goese Lyceum beloofden de producent en RTL uiteindelijk de gewraakte beelden niet te gebruiken in het programma dat pesten op school aan de kaak stelt. De Kraker noemt de werkwijze van de makers 'onbeschoft'. 'Een kind moet zich op school vrij kunnen voelen en bewegen. Dat kan niet als later blijkt dat je lange tijd stiekem bent gefilmd. Hiermee creëren de programmamakers een onveilige situatie.'
Ook Kinderombudsman Marc Dullaert zet zijn vraagtekens bij het programma. 'Een tv-programma is geen antipestprogramma', zegt Dullaert. 'Door het gepeste kind zo in beeld te brengen is zijn privacy in het geding en kan hij hierdoor nog jarenlang worden achtervolgd.' Hij denkt dat het wellicht beter zou zijn geweest om het kind tegen zichzelf in bescherming te nemen.
Ook socioloog René Veenstra van de Rijksuniversiteit Groningen, die al jarenlang onderzoek doet naar pesten, vraagt zich af of het tv-programma een juist format is om pesten aan de kaak te stellen. 'Ik denk dat de producenten echt de juiste bedoelingen hebben en iets goeds neer willen zetten. Maar pesten is een dermate gevoelig en complex onderwerp, als je dat goed in beeld wilt brengen heb je een documentaire van minstens anderhalf uur nodig en niet een relatief korte serie.'
RTL zegt dat er in het programma over gepeste kinderen op een integere manier wordt omgegaan met de verborgen camerabeelden. Bovendien komen de pesters nooit herkenbaar in beeld. 'Het programma laat zien waar het gepeste kind mee te maken heeft zonder iemand aan de schandpaal te willen nagelen', zei een RTL-woordvoerster vorige week.
undefined
Als opnames over pesten zo maar lukraak in de openbaarheid komen, doet dat meer kwaad dan goedDirecteur-bestuurder Wim Drenth van Het Noordik
Bij de pols gepakt
Afgelopen vrijdag dreigde het Einstein Lyceum in Hoogvliet al naar de rechter te stappen om de beelden tegen te houden. De moeder van een jongen die op die school wordt gepest, meldde zich voor het programma aan. Haar zoon maakte vervolgens drie weken lang opnames van situaties waarbij hij werd getreiterd. Die beelden werden aan de schoolleiding voorgelegd met als doel de betrokken klas hiermee te confronteren.
De directie werkte niet mee omdat ze de leerlingen wilde beschermen. De producent koos toen voor een andere tactiek. 'Vlak bij de school blokkeerden de programmamakers het fietspad, waarna ze leerlingen die aankwamen dwongen ter plekke naar de heimelijke opnames te kijken. Daarna werden sommige leerlingen bij de pols gepakt om het met de gepeste jongen weer goed te maken door hem een high five of een hug te geven', lichtte rector Geert Millekamp vrijdag toe. Skyhigh, producent van het programma, zegt dat niemand gedwongen werd naar de beelden te kijken. 'De school heeft de beelden gezien, maar wilde niet meewerken.'
De leerlingen voelden zich daar volgens de rector heel ongemakkelijk bij. 'Ze zijn in hun persoonlijke integriteit aangetast', zei Millekamp vrijdag. 'Een programma over pesten maken is niet verkeerd, maar het is de vraag is of dit de juiste methode is om een gepest kind te helpen.' De rector zegt dat het kind op allerlei manieren wordt bijgestaan.