Scholen weigeren gehandicapten

Basisscholen proberen zich op grote schaal in te dekken tegen de komst van gehandicapte leerlingen. Veel scholen willen geen zwakbegaafden of kinderen die de lessen voortdurend verstoren....

Vanaf 1 augustus moeten basisscholen zich in principe openstellen voor kinderen met een geestelijke of lichamelijke handicap of gedragsstoornissen. Maar veel basisscholen proberen de komst van gehandicapte kinderen aan voorwaarden te binden. Bovendien behouden de meeste scholen zich het recht voor gehandicapte leerlingen weer van school te sturen als er te veel problemen zijn. Dat is in strijd met de Wet Leerlinggebonden Financiering (LGF) die 1 augustus in werking treedt.

De Gerardus Majella-school in Emmen wil geen zwakbegaafde kinderen. 'School is bedoeld voor kinderen met een normale intelligentie', vindt directeur Scholte-Alders. De Bijenkorf in Gouda wil alleen gehandicapte kinderen die als kleuter binnenkomen. De Petra-school in Nunspeet is vooral beducht voor kinderen met gedragsstoornissen. 'Die kunnen de sfeer op school erg verknoeien', meent waarnemend directeur Van Frankenhuizen.

Vrijwel alle scholen willen een contract met de ouders sluiten dat de schooldirectie op elk moment en eenzijdig kan verbreken als het kind te veel problemen geeft. Ook zeggen bijna alle scholen: 'Niet meer dan één per klas.' 'Alleen gehandicapten uit de wijk', zeggen andere scholen.

'Dat kan wettelijk helemaal niet', oordeelt ambtenaar Meijer,die de invoering van de wet begeleidt. Maar hij erkent dat veel scholen kampen met 'koudwatervrees'. 'Men denkt dat er straks hele touringcars met gehandicapte kinderen worden uitgeladen. Dat is natuurlijk onzin. We verwachten hooguit 3500 aanmeldingen. Dat is een half kind per school.' Ook nu al zitten er 7500 gehandicapte kinderen op gewone scholen. Dat is gemiddeld één per school. In totaal zijn er circa 35 duizend kinderen met een handicap. Alleen kinderen die volgens deskundigen 'in staat tot leren' zijn, kunnen zich bij een gewone school aanmelden.

Dat de nieuwe wet tot grote beroering leidt, merkt ook de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS). 'Maar het heeft geen zin alles dicht te timmeren. Dat houdt voor de rechter toch geen stand', aldus beleidsadviseur Schipper.

Gehandicapte kinderen mogen voortaan alleen geweigerd worden als de school daar goede redenen voor heeft. Daarom zijn veel scholen nu aan het inventariseren wat ze wél en niet aan kunnen - en welke kinderen ze dus wel en niet zullen weigeren. 'Veel scholen zijn oprecht bezorgd dat ze deze nieuwe groep niet kunnen bieden wat nodig is', denkt Schipper van de AVS. 'Maar dat kun je op voorhand nooit weten. Er zijn zoveel handicaps. En zoveel gradaties in handicaps. Je moet het van geval tot geval beoordelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden