NieuwsExamenleerlingen

Scholen open voor examenleerlingen, centrale examens gaan vooralsnog door

De middelbare scholen gaan open voor leerlingen die in hun eindexamenjaar zitten. Zij kunnen hun school- en praktijkexamens afleggen. De centrale examens, die 7 mei beginnen, gaan vooralsnog door.

Vooralsnog gaan de centrale examens van middelbare scholen dit voorjaar door.Beeld ANP

Dat maakte het ministerie van Onderwijs dinsdag bekend. Alleen leraren en leerlingen die geen klachten hebben, mogen naar school. Scholen mogen met meer flexibiliteit dan normaal de schoolexamens afnemen, mits de uitslag bekend is voordat het centrale examen in het betreffende vak wordt afgenomen. Normaal moeten ze de cijfers van schoolexamens tien dagen voor het centrale examen doorgeven.

Scholen mogen ook het aantal toetsen verminderen, mits de eindtermen (minimale eisen) overeind blijven. De medezeggenschapsraad van de school moet hiermee instemmen en de school moet de vermindering melden bij de Onderwijsinspectie.

Leerlingen die nu ziek zijn of in thuisquarantaine zitten, moeten eerst beter worden. Zij kunnen tot uiterlijk de start van het centraal examen nog schoolexamens doen.

Tot het openstellen van de scholen voor eindexamenleerlingen is besloten na overleg met het RIVM. Mocht het toch niet mogelijk zijn de centrale examens door te laten gaan, zoals nu het plan is, dan wordt dat uiterlijk maandag 6 april besloten. De praktijk- en digitale examens in het vmbo worden in een flexibele periode afgenomen vanaf 30 maart.

Naar de kapper in tijden van corona: ‘Ik moest van m’n moeder’
Even leken kapsalons vanwege het coronavirus dicht te moeten, maar de overheid acht dit niet noodzakelijk. En dus knippen kappers door, terwijl klanten anderhalve meter afstand houden. 

Hoe het onderwijs in Hongkong met horten en stoten doorgaat
Al twee maanden zijn de scholen in Hongkong nu dicht. Dat betekent: gefilmde lessen, de verleiding om hele dagen te gamen en gebrek aan contact. We spraken leraren en studenten over de situatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden