Scholen ontvangen 237 miljoen euro extra om werkdruk aan te pakken, leraren krijgen stem in besteding

Het kabinet en het basisonderwijs hebben een akkoord bereikt over het tegengaan van de werkdruk. Daardoor kunnen de scholen volgend schooljaar beschikken over 237 miljoen euro extra om de werkdruk aan te pakken. Eerst wilde het kabinet niet verder gaan dan 155 miljoen euro.

Willem Feenstra
Jan van de Ven (PO in actie), Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie), Eugenie Stolk (AOB) voorafgaand aan een toelichting over een akkoord voor de verlaging van werkdruk in het onderwijs. Beeld anp
Jan van de Ven (PO in actie), Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie), Eugenie Stolk (AOB) voorafgaand aan een toelichting over een akkoord voor de verlaging van werkdruk in het onderwijs.Beeld anp

Een gemiddelde school van 225 leerlingen krijgt volgend schooljaar ongeveer 35.000 euro extra, oplopend tot 65.000 euro in 2021. Het geld is deels naar eigen inzicht te besteden. Zo kunnen scholen bijvoorbeeld extra personeelsleden aantrekken of investeren in betere ICT, waardoor tijdswinst kan worden geboekt.

De leerkrachten zelf krijgen een stem in de besteding van het geld. Dat moet garanderen dat het geld ook echt wordt uitgegeven aan het tegengaan van de hoge werkdruk, en niet aan bijvoorbeeld gebouwen of meubilair.

Basisscholen verdelen op dit moment de taken voor volgend schooljaar. Ze kunnen daarbij nu dus rekenen met het beloofde extra geld. Veel scholen lieten eerder weten behoefte te hebben aan muziek- of gymleerkrachten, onderwijsassistenten of een conciërge.

Eis van 900 miljoen

Dat niet alle problemen in het onderwijs hiermee worden opgelost, realiseert ook minister Slob zich. 'Als we hier samen de schouders onder zetten, geloven wij dat leraren het verschil gaan merken in de klas.' Een baan in het basisonderwijs moet aantrekkelijker worden, waardoor het dreigende lerarentekort minder ernstig uitpakt.

De in het PO-Front verenigde actievoerders denken dat hiermee het lerarentekort niet wordt opgelost. Volgens werkgevers en bonden zullen veel jongeren die voor een studiekeuze staan 'de pabo blijven afstrepen' als het salaris niet verbetert. Daarom houden de actievoerders vast aan hun eis voor loonsverhoging. Daarvoor is eerder 270 miljoen euro toegezegd. Het PO-Front eist 900 miljoen.

Opnieuw een staking

Tot die loonsverhoging is ingewilligd dreigen de actievoerders door te gaan met estafettestakingen. Om te beginnen willen de schoolbesturen en vakbonden woensdag in het noorden van het land opnieuw het werk neerleggen. Het kwam al tweemaal tot een landelijke staking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden