Scholen Noord-Brabant scoren het best

Middelbare scholen in Noord-Brabant halen het meeste uit hun leerlingen. De vwo's, havo's en vmbo-b's in de provincie scoren allemaal zeer goed. Dat blijkt uit berekeningen van onderwijssocioloog Jaap Dronkers, die de Volkskrant vandaag publiceert. De afgelopen jaren verschenen ze in dagblad Trouw.

Middelbare scholieren.Beeld ANP

Dronkers' cijfers zijn een kwaliteitsoordeel op een schaal van 1 tot 10. De cijfers die leerlingen halen op het centraal schriftelijk examen zijn de belangrijkste basis van Dronkers' oordeel. Daarbij deelt hij bonuspunten uit voor de waarde die scholen aan hun leerlingen toevoegen. Hij neemt het advies dat kinderen meekregen van hun basisschool en vergelijkt dat met hun prestaties in de bovenbouw van de middelbare school. Ook weegt hij de verschillen tussen de cijfers voor de schoolexamens en het centraal schriftelijk eindexamen.

Bij de vergelijking van de verschillende regio's maakte Dronkers gebruik van de zogenoemde Corop-gebieden, een veelgebruikte statistische indeling. In Noord-Brabant zijn al die regionale gemiddeldes voor vwo-scholen, havo's en vmbo-kader's volgens Dronkers hoger dan een 7. Bovendien heeft geen enkel Brabants Corop-gebied gemiddeld een onvoldoende. Daarmee heeft Brabant een voorsprong op Limburg, dat eveneens zeer goede vwo's en havo's heeft, maar ook vmbo's die onder de maat presteren.

Volgens onderwijssocioloog Marc Vermeulen, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, profiteert Noord-Brabant mogelijk van de economische en culturele sprong die het de afgelopen decennia heeft gemaakt, binnen een stevige onderwijstraditie.

Onderwijscultuur
'De katholieke geestelijken vestigden een onderwijscultuur, lange tijd in het kader van het bestrijden van achterstanden. Maar het was ook in het belang van de industriële elite, die gekwalificeerd personeel zocht. In veel katholieke gebieden namen meisjes bijvoorbeeld eerder en vaker deel aan het onderwijs dan in de rest van Nederland.'

De provincie heeft twee universiteiten, meerdere hogescholen, en het grootste schoolbestuur in het voortgezet onderwijs van Nederland, Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), dat een katholieke grondslag heeft. Volgens gegevens van DUO is een meerderheid van de middelbare scholen in Brabant katholiek.

De economie in Noord-Brabant groeide vorig jaar harder dan in alle andere Nederlandse provincies, blijkt uit cijfers van het CBS. In de top-10 van gemeentes waarvan meer dan de helft van de huishoudens een vermogen had van 198 duizend euro of meer, staan zes Brabantse gemeentes. Vermeulen: 'Door de economische groei vindt in Brabant geen braindrain plaats. Mensen blijven er, omdat ze er werk kunnen vinden.'

Het katholicisme heeft nog een andere rol gespeeld, meent Vermeulen. 'Ze kennen een laconiekere, luchtiger omgang met bestuurlijke processen. Ik denk dat meer afstand houden in het onderwijs leidt tot meer koersvastheid dan steeds het beleid volgen en overal aan mee willen doen. Als je dat als eenpitter doet, kun je verzuipen, maar als je een grote school bent, omringd door kritische ouders, werkt dat misschien wel.'

Eigen identiteit
Monique Turkenburg herkent dat beeld. Ze is senior onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau en deed studie naar schoolbestuur: 'Juist schoolbestuurders in katholiek en christelijk onderwijs gaan prat op een eigen identiteit, dingen zelf regelen. Dat leeft op dat niveau enorm.'

De Corop-regio met de meeste schooltypes die gemiddeld onvoldoende scoren is de Gooi en Vechtstreek. De regio waar alle schooltypes, vwo tot en met vmbo, gemiddeld zeer hoog scoren is de Kop van Noord-Holland. De regio met de hoogste score voor een schooltype is Delfzijl en omgeving: daar scoort de enige vmbo-kader school een 10. Het laagste cijfer gaat naar de Zaanstreek voor hetzelfde schooltype, namelijk een 5,4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden