Scholen Newtown openen aarzelend de deuren

Onder verscherpte veiligheidsmaatregelen hebben de scholen in het Amerikaanse stadje Newtown dinsdag weer hun deuren geopend. Vier dagen na de bloedige schietpartij die 20 kinderen en zes volwassenen het leven kostte, blijft de Sandy Hook basisschool nog wel dicht. Kinderen van die school gaan de komende dagen mogelijk naar een school in een aangrenzende gemeente. Op andere scholen zullen leerlingen, leerkrachten en ouders het normale leven moeten zien op te nemen.

Redactie
Newtown, vandaag. Beeld afp
Newtown, vandaag.Beeld afp

Sommige ouders houden hun kinderen vermoedelijk nog thuis, anderen zeggen dat hun kind wel weer wil gaan. 'Ik denk dat hij weer terug wil. Als hij me zou zeggen dat hij thuis wil blijven zou ik hem thuis laten blijven. Ik denk dat terugkeer naar een normale routine een goed idee is, dat zeggen de experts tenminste', stelde Suzy DeYoung, moeder van een 15-jarige scholier, in gesprek met de zender NBC Connecticutt.

'Het is de juiste stap. Je moet je kinderen terug naar school sturen. Maar tegelijkertijd ben ik bezorgd. We moeten terug naar normaal', zegt ook Dan Capodicci wiens dochter van 10 naar een andere school in Newtown gaat.

Leerkrachten en schoolbesturen kregen maandag instructies van experts op het vlak van kinderen en rouwverwerking om dinsdag enigszins beslagen ten ijs te komen. 'Het is geen probleem als leraren tranen in hun ogen of een brok in de keel krijgen of met leerlingen delen dat ze wat banger zijn om vandaag op school te komen', stelde directeur David Schonfeld van het Amerikaanse nationale instituut voor onderwijs en verliesverwerking.

Leraren kunnen kinderen helpen om te gaan met hun eigen gevoelens door te laten zien dat ze zelf ook van de kaart zijn. 'Je kunt van kinderen niet verwachten dat ze hiermee om leren gaan als iedereen doet alsof er niets is gebeurd. Als je wilt dat kinderen over hun gevoelens praten, moet je ze vertellen hoe je jezelf voelt', citeerde The Hartford Courant Schonfeld.

'We willen een omgeving creëren waar het veilig is voor kinderen om te praten over hun gevoelens.' Het is niet de bedoeling dat de leraren therapie geven. 'U bent hier om steun te geven, geen therapie', kregen ze maandag te horen. Als kinderen meer nodig hebben, staan er speciale therapeuten klaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden