'Scholen moeten meertalig blijven'

Ruim dertig onderwijs- en taaldeskundigen protesteren tegen de afbraak van meertaligheid in Nederland. Hun manifest is dinsdag verzonden aan minister Van der Hoeven van Onderwijs en de Tweede Kamer....

Van onze verslaggeefster Janny Groen

Het regeerakkoord stelt dat prioriteit moet worden gegeven aan het leren van Nederlands en dat daarom de zogeheten OALT-regeling, het onderwijs in allochtone levende talen, zal worden afgeschaft.

'Zo wordt Nederland taalarmoediger, terwijl de internationale trend juist is meertaligheid te bevorderen', zegt Zeki Arslan, onderwijscoördinator van de multiculturele organisatie Forum en een van de ondertekenaars van het manifest.

Arslan wijst op talrijke verklaringen van de ministers van Onderwijs van de Europese Unie, die benadrukken dat talenkennis moet worden verbeterd en dat in het Europa van de toekomst behoefte is aan drietalige mensen.

Arslan: 'In plaats van afbraak van het onderwijs in levende allochtone talen, zouden we die regeling moeten uitbouwen en ook autochtone basisschoolleerlingen de kans moeten geven een derde taal te kiezen.' Naast het Nederlands en Engels zou Turks, Arabisch, Russisch, Frans, Papiëmento of Chinees die derde taal kunnen zijn.

Voorwaarde is dat deze talen worden opgenomen in het curriculum en dus deel uitmaken van het reguliere onderwijsaanbod dat onder toezicht staat van de onderwijsinspectie. 'De uitvoering van het onderwijs in een aantal van deze talen kan door speciale talenscholen worden verzorgd', aldus het manifest.

Tot de ondertekenaars behoren ex-minister van Onderwijs Jos van Kemenade, oud-staatssecretaris van Onderwijs Nel Ginjaar-Maas, burgemeester Jacques Wallage van Groningen, directeur Hans Bennis van het Meertens Instituut, hoogleraar Taal en Minderheden Guus Extra en tien allochtone onderwijsdeskundigen.

'De discussie over onderwijs in allochtone talen wordt steeds weer opnieuw gevoerd. De ondertekenaars van het manifest willen dat debat loskoppelen van etniciteit', aldus Arslan. Hij zegt dat dat debat, in het huidige politiek maatschappelijke klimaat, niet op zuivere gronden wordt gevoerd.

Uitzonderingen wil de regering niet maken voor allochtonen, terwijl meertaligheid ook kan worden gezien als een rijkdom die moet worden gekoesterd. Het manifest stelt: 'Meertaligheid is een intrinsieke eigenschap van de multiculturele samenleving, is geen tijdelijk probleem.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden