'Scholen moeten burgerschapszin bevorderen'

Burgerschapsvorming moet een wettelijke taak worden van scholen voor basis- en voorgezet onderwijs. Dat schrijft de Onderwijsraad in een advies aan minister Van der Hoeven van Onderwijs....

Van onze verslaggeefster

Burgerschapsvorming wil zeggen dat kinderen moeten leren onderdeel uit te maken van een gemeenschap en daar een actieve bijdrage aan te leveren. Het begrip is de afgelopen jaren op grote schaal ingevoerd in landen als de VS, Engeland en Frankrijk.

Nederland kan niet achterblijven, vindt de Onderwijsraad. Want ook hier wordt de maatschappelijke samenhang bedreigd door de ontkerkelijking, de individualisering en de komst van mensen met een andere culturele achtergrond.

De raad wil scholen vrijlaten in de manier waarop ze leerlingen burgerschap bijbrengen. Dat kan in een apart vak, maar dat hoeft niet. Goed burgerschap begint volgens de raad op schoolniveau waar kinderen moeten leren zich te gedragen volgens de schooletiquette. Ook deelname aan schoolraden en schoolrechtbanken kunnen de burgerschapszin bevorderen, meent de raad.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden