Scholen loten bij te veel aanmeldingen

UTRECHT Het St. Gregorius College en het Christelijk Gymnasium hebben besloten dit jaar te gaan loten als ze te veel aanmeldingen krijgen....

Op 1 april wordt bekend of er echt te veel aanmeldingen zijn op de scholen. Het St. Gregorius College kreeg vorig jaar onverwacht vijftig aanmeldingen te veel. De kinderen zijn toen in overleg met de basisschool elders geplaatst.

Het Christelijk Gymnasium kan dit jaar 19 leerlingen minder opnemen dan in 2003, terwijl aantal aanmeldingen gestaag groeit. 'Als we verder doorgroeien, knallen we het gebouw uit', verklaart rector Dieuwertje Bakker het maximumaantal van 150 brugklassers.

De scholen hanteren al een aantalselectiecriteria. Behalve de de score op de Citotoets en het advies van de betreffende basisschool is dat of het kind al een broertje of zusje op de school heeft zitten. Op het Christelijk Gymnasium krijgen ook kinderen en kleinkinderen van oud-leerlingen voorrang.

Meer criteria willen de scholen echter niet stellen. Ze zijn bang ervan te worden beschuldigd bijvoorbeeld leerlingen met een hoge Citoscore voor te trekken. 'Loten is het eerlijkst', zegt Bakker, 'Met een notaris erbij weet iedereen zeker dat er ook bij het loten niemand wordt voorgetrokken.'

Het St. Bonifatius College zegt niet snel te zullen loten. 'Wij zullen in het geval van overaanmelding eerst gaan praten met de basisscholen', zegt plaatsvervangend rector Ton Drubbel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden